In Mosul gaat het man tegen man

STRIJD TEGEN IS | Stap voor stap herwinnen Iraakse strijders de oude stad van Mosul op de jihadisten van Islamitische Staat. Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel ging mee in het kielzog van Iraakse soldaten en politie.

Meter voor meter, straat voor straat - de strijd om IS in Mosul uit te schakelen verloopt traag. Toch winnen Iraakse strijders iedere dag weer wat terrein op de jihadisten.

Anderhalve maand geleden begonnen Iraakse strijdkrachten een offensief om de oude stad van Mosul aan de westoever van de Tigris te heroveren. Het oosten van de stad was eerder al bevrijd uit handen van IS. Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel trok onlangs samen met Iraakse strijders op die deze stadsguerrilla uitvechten tegen de inmiddels omsingelde strijders van Islamitische Staat.

Aan beide kanten zag hij doodsverachting. De jihadisten van IS hebben niets meer te verliezen terwijl Iraakse strijders, bijvoorbeeld van de merendeels sjiitische federale politie, hun vijand rauw lusten. "Die sjiitische strijders komen vaak uit heel andere delen van Irak. Toch staan ze ontzettend gemotiveerd in deze strijd tegen het grote kwaad, want zo zien zij IS. Zij beleven het haast als een heilige oorlog die ze voeren tegen de radicale soennieten van IS. Deze jongens gaan dan ook nogal lichtzinnig om met gevaar en angst."

Verschillende milities en onderdelen van leger en politie rukken samen op tegen IS. Geen wonder dat de strijd chaotisch verloopt. Zeker nu pantserwagens niet meer in de smalle straten van het strijdtoneel kunnen rijden, is het haast een gevecht van man tot man geworden.

Ondanks de permanente spanning en het gevaar op iedere straathoek, proberen de Iraakse troepen er het beste van te maken. "Toen de jongens met wie ik meeging een waterpijp vonden, maakten ze die 's avonds aan om samen rond een vuurtje uit te rusten. Hoe absurd en gevaarlijk het ook lijkt, ze hadden echt behoefte aan hun normale dingetjes. Zelfs midden in een oorlog zie je zo dat we als mensen eigenlijk ritueeldieren zijn."

In de nauwe straten van de oude stad van Mosul is de frontlinie nooit meer dan enkele tientallen meters breed. Open ruimtes en pleinen zijn levensgevaarlijk. Overal kunnen sluipschutters zitten.

Burgers zitten ondertussen gevangen tussen de vuurlinies. Zoveel mogelijk proberen zij samen dekking te zoeken. Als het maar een beetje veilig lijkt, vluchten ze IS-gebied uit.

Ook zij lijken soms onschuldig slachtoffer te worden van de strijd die in hun stad wordt uitgevochten. "Ik zag een lichaam van een man die zijn teenslippers nog aan had. De strijders zeiden dat hij lid was van IS, maar niets wees daarop. Mensen die vaak wapens dragen hebben afgesleten knokkels, daar was bij deze man niets van te zien. Ik denk dat hij gewoon een burger was, die op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats was."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden