In Mosoel is geen christen meer

Iraakse christenen bidden in een stad vlakbij Mosoel voor hun lotgenoten. Beeld afp

Alle christenen zijn uit de Iraakse stad Mosoel verdwenen. Ze zijn op de vlucht geslagen voor de islamitische terreurbeweging Isis.

De radicale moslimbeweging had de christenen voor de keuze gesteld: Ze konden zich bekeren tot de islam, of de helft van hun inkomen afstaan in ruil voor bescherming van Isis. Christenen die voor het ultimatum geen keuze hadden gemaakt, zouden gedood worden. Het ultimatum liep zaterdag af.

Op dat moment waren de meeste christenen al halsoverkop de stad uit gevlucht naar christelijke steden in de omgeving van Mosoel, zoals Bartella en Hamdaniya. Of nog verder, richting Koerdistan. Volgens de gevluchte families hebben Isis-leden geld en juwelen van hen afgepakt bij het verlaten van de stad. Huizen waar christenen wonen zouden zijn gemarkeerd met de letter 'N'. Dat staat voor 'Nassarah', de term die in de koran wordt gebruikt voor christenen.

Christelijke minderheid
De christenen in Mosoel, de bakermat van het Aramese christendom, werden al langer bedreigd door Isis. Zo moesten ze een speciale belasting betalen, ging de kerk op slot en moesten de vrouwen bedekkende kleding dragen. Aanpassen of vertrekken, was de boodschap. Met het ultimatum verdween de oude christelijke gemeenschap voorgoed uit de Iraakse stad. "Voor het eerst in de geschiedenis van Irak is in Mosoel geen christen meer", vertelde patriarch Louis Sako aan het Franse persbureau AFP.

Niet alleen in Mosoel, maar in heel Irak wordt de christelijke minderheid in het nauw gedreven. Onder het bewind van de Iraakse dictator Saddam Hoessein was het voor christenen relatief veilig. Er was zelfs een christelijke vicepremier, Tariq Aziz. Maar na de val van Hoessein in 2003 ontvluchtten christenen hun land in groten getale. Sindsdien voeren islamitische groeperingen openlijk strijd tegen de aanwezigheid van christenen in Irak, en de regering slaagt er nauwelijks in hen te beschermen. Van de oorspronkelijke 1,5 miljoen wonen er inmiddels nog maar 300.000 christenen in het door geweld geteisterde Irak. Dat aantal lijkt nu weer kleiner te worden.

Isis's beeldenstrom
Eerder schreef Trouw al over de beeldenstorm van Isis in Irak. Zo is op Youtube te zien hoe het graf van de profeet Jona wordt bewerkt met een sloophamer. De tombe bevindt zich in een moskee bij Nineve, ten noorden van Mosoel. Volgens de Bijbel en de Koran werd Jona door God naar Nineve gestuurd om bekend te maken dat God de onrechtvaardige stad ging verwoesten. Isis-leden verwijderden ook het kruis van de kathedraal van St. Ephrem, het huis van de Syrische orthodoxen, en vervingen het door een Isis-vlag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden