In minder dan een week bijna 17.000 klachten over vuurwerk

Bij het vuurwerkmeldpunt van GroenLinks zijn sinds zaterdag bijna 17.000 klachten binnengekomen. Ze gaan vooral over het vroegtijdig afsteken van knalvuurwerk.

Het meldpunt Vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van vijftien lokale GL-fracties. Na de jaarwisseling worden de klachten gebundeld en aangeboden aan de Tweede Kamer.

Rotterdam voert de klachtenlijst aan, gevolgd door Amsterdam en Den Haag. De fractievoorzitters Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag) verzamelden in 2009 al eens 60.000 handtekeningen voor een verbod op consumentenvuurwerk. Hun burgerinitiatief werd toen niet door de Tweede Kamer in behandeling genomen omdat een verbod twee jaar daarvoor al was afgeketst.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat de helft van de Nederlanders geen probleem heeft met een verbod op consumentenvuurwerk. "Slechts zeven procent gaf aan dat ze toch vuurwerk zouden kopen", zegt Rietveld. "Dat is dus de harde kern waarvoor we elk jaar die ellende moeten doorstaan. Dankzij het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap weten we dat er tijdens de jaarwisseling van 2008/2009 269 ogen waren beschadigd, waarvan 113 blijvend. En de helft van die mensen bleek zelf niet eens vuurwerk afgestoken te hebben. We hebben reacties gekregen van mensen die vanuit een oorlogsgebied naar Nederland zijn verhuisd en zich kapot schrokken van alle agressie."

Rond de zomer liet de Tweede Kamer weten geen heil te zien in een verbod op consumentenvuurwerk omdat het afsteken ervan een Nederlandse traditie is. Maar volgens tegenstanders is die 'traditie' nog jong: consumenten zijn pas in de jaren zeventig begonnen met het afsteken van vuurwerk, de vorige keer voor een slordige 75 miljoen euro.

Volgens Rietveld hoeft er geen zware sanctie op het overtreden van een vuurwerkverbod te staan. "Neem het rookverbod in de trein. Daar liep iedereen tegen te hoop, maar nu rookt er vrijwel niemand meer."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden