'In mijn jeugd letten we erg op geld. Nu geef ik flink uit.'

In de knip vraagt elke week: wat doet u met uw geld en wat doet geld met u? Meedoen? Stuur een mail naar tijdpost@trouw.nl

Jesse Dorrestijn (32)

Burgerlijke staat

alleenstaand

Beroep onderzoeker in opleiding en muzikant

Inkomen 1187 euro netto per maand

Vaste lasten 382 euro

Hoe gingen uw ouders vroeger met geld om?

"Mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog jong was. Ik woonde bij mijn moeder en zij zat in de bijstand. Daardoor moesten we altijd opletten met geld, dat had ik als kind al snel door. Als jongen van tien vergeleek ik in de supermarkt bijvoorbeeld de prijzen van de verschillende merken pindakaas. Mijn vader verdiende trouwens wel gewoon goed, met hem gingen mijn zusje en ik op luxe vakanties."

Bent u een spaarder of een lener?

"Ik heb nog nooit gespaard. Mijn filosofie is: je moet uitgeven wat je kunt. Ik heb meerdere bankrekeningen. Bij de Rabobank sta ik altijd zo'n 900 euro rood. Op mijn andere rekening wordt mijn salaris gestort, en daar kan ik gelukkig niet rood staan. Ik krijg een sms'je van die bank als ik minder dan 100 euro op mijn rekening heb, en ook als het boven de 1000 euro is. Iedere maand moet ik 20 euro storten op mijn Raborekening, want anders mag je niet meer rood staan. Het komt wel eens voor dat ik een treinkaartje moet pinnen, en dat ik nul euro op mijn ene rekening heb staan. Ik probeer het dan met mijn Rabobankpasje, maar soms lukt het daar ook niet mee. Dan zit er nog maar een ding op: mijn creditcard gebruiken.

Tijdens mijn studententijd ben ik opgehouden me druk te maken om geld. Het is trouwens niet dat ik bewust veel uitgeef, maar ik let er gewoon niet op. Ik vind het fijner om in de Albert Heijn te lopen en te kopen waar ik zin in heb, dan me de hele tijd druk te maken om ieder kwartje. Ik zie mijzelf niet als arm, eerder als rijk. Onder de duizend euro kan ik immers alles kopen wat ik wil."

Wat merkt u van de crisis?

"In 2010 - niet zo lang na het afronden van mijn wiskunde-studie - ben ik begonnen aan mijn onderzoek. En daar werk ik nog altijd aan, al zit ik nu wel in de laatste fase. Ik doe onderzoek naar de voorspelling van wolken in weer- en klimaatmodellen. De wolken in de tropen zorgen vaak voor grote onzekerheid in de voorspellingen. Ik probeer de formule te verbeteren die hier nu voor wordt gebruikt."

Als geld geen rol zou spelen, wat zou u dan kopen?

"Laatst zag ik een schilderij bij een expositie waar ik moest optreden. Tienduizend euro kostte het. Als ik een miljoen op mijn rekening had gehad, had ik het gekocht.

Als muzikant treed ik regelmatig op bij openingen en ik speel ook wel eens solo in het theater. Mijn eerste cd is net uit. Ik zet Nederlandse gedichten op muziek. Dat heb ik onder andere gedaan met dichters als Hans Lodeizen, Johan Andreas Dèr Mouw en Martinus Nijhoff. Ik vind het heel fijn om naast mijn onderzoek bezig te zijn met muziek. Als je muziek maakt hoef je geen stellingen te bewijzen, het gaat alleen maar om de vraag: vind ik dit mooi?"

Waaraan spendeert u zonder aarzelen?

"Eten. Ik ga gemiddeld drie keer per maand goed uiteten. Een tijdje geleden ging ik zelfs nog vaker uiteten. De Italiaanse keuken is mijn favoriet."

Wanneer lag u voor het laatst wakker van geld?

"Een jaar geleden. Ik ging er toen in mijn inkomen zo'n 700 euro op achteruit. Ik was overspannen geraakt, en ik ben daarom de helft minder gaan werken. Omdat ik helemaal geen buffer heb opgebouwd, zat ik wel even flink in de stress. Zeker toen ik een financiële tegenvaller kreeg. Gelukkig hebben mijn vrienden en familie mij uit de brand geholpen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden