In Meerssen gaat niemand geheel vrijuit

Rapport over dood wethouder Dejong

Meerssen zet een nieuwe stap in het verwerken van de dood van oud-wethouder Jo Dejong. In een bijzondere raadsvergadering werd gisteravond het rapport openbaar gemaakt. De populaire wethouder maakte in maart een einde aan zijn leven, nadat hij in opspraak was geraakt, omdat hij zou hebben geprobeerd een vrouwelijke ambtenaar op de mond te zoenen.

De affaire verdeelde het Limburgse dorp in twee kampen: voor- en tegenstanders van super-wethouder Dejong. Politici ontvingen bedreigingen. Tijdens een tumultueuze raadsvergadering stapten in april de laatste aangebleven wethouders op. Sindsdien wordt Meerssen geleid door wethouders van buiten.

De ervaren bestuurder Jean Engelen deed in opdracht van de gemeenteraad onderzoek, en sprak met alle betrokkenen. Vrijwel de hele Meerssense politiek draagt verantwoordelijkheid voor de escalatie, zo blijkt uit zijn rapport: Dejong zelf, zijn lokale Partij Jo Dejong, het college en de fracties in de raad.

Dejong nam zelf ontslag, maar zijn ontslagbrief zette kwaad bloed. Hierin wekte hij de indruk dat hij slachtoffer was van een politieke afrekening, toen hij schreef over 'op de persoon gespeelde kwesties'. De achtergebleven collegeleden wilden dat beeld corrigeren door te spreken van een 'ongewenst voorval tussen een ambtenaar en de heer Dejong'.

Doordat het college en wethouder Dejong hun verklaringen niet met elkaar afstemden, ging het volgens Engelen mis. Hij stelt dat het college de vertrouwelijkheid van de klachtenprocedure schendt door de klacht van de ambtenaar openbaar te maken. Ook deed het college alsof de feiten vaststonden, maar dat is niet zo. Dejong maakte weliswaar excuses aan de ambtenaar, maar zijn schuld was nog niet vastgesteld. Ook de burgemeester drukte zich in de media niet voorzichtig genoeg uit.

Een interview van de onervaren nummer twee van Partij Jo Dejong met Dagblad de Limburger gooide olie op het vuur. Zij steunde Dejong, en sprak in het interview over zijn terugkeer in 2014. Andere raadsfracties werden woest. Een besloten spoedvergadering volgde. Jo Dejong vroeg zijn fractie afstand van hem te nemen, om de coalitie te redden. Wel hielden ze rekening met een comeback.

Andere partijen eisten toen een verklaring van de leden van Partij Jo Dejong, om nooit meer met de gevallen Jo te zullen samenwerken. Die verklaring volgde schoorvoetend, met het advies van de oud-wethouder in het achterhoofd. De dag erna ging er een persbericht uit waarin de fractie 'unaniem' aangaf 'definitief' niet meer met Dejong te willen samenwerken. Engelen beoordeelt dat bericht als 'extreem negatief'.

Dejong zelf was onthutst. Hij had niet verwacht dat zijn partijgenoten zo ver zouden gaan. Ondertussen hielden negatieve berichten in de pers aan. Een week later maakte Dejong een einde aan zijn leven.

Engelen raadt Meerssen alsnog aan gezamenlijk afscheid te nemen van Dejong, met oog voor 'het goede'. Hij raadt de partijen aan om 'tien geboden' op te stellen voor de komende raadsverkiezingen, die moeten voorkomen dat de zaak opnieuw wordt opgerakeld.

Meerssen vergaderde in gymzaal
Vooraf was bekend dat het een bewogen raadsvergadering zou worden in Meerssen. Vanwege de verwachte publieke belangstelling was besloten de vergadering van gisteravond niet in een zaal op het gemeentehuis te houden, maar in de gymzaal van het Stella Maris College. Daar begon onderzoeker Jean Engelen met een samenvatting van de belangrijkste conclusies van het eindrapport, dat gisteravond openbaar werd. Hierbij gaf hij aan dat het het beste zou zijn als het Limburgse dorp ook na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar door wethouders van buitenaf zal worden bestuurd, net als de afgelopen tijd het geval was.

In zijn relaas was het vooral waarnemend burgemeester Hans Schmidt die ervan langs kreeg. De burgemeester van het verdeelde Meerssen zou in de tongzoenaffaire hebben bijgedragen aan eenzijdige beeldvorming rondom de wethouder.

Met familieleden van de overleden wethouder Dejong op de publieke tribune, riep burgemeester Schmidt bij het begin op tot een waardige vergadering. Zelf had hij van tevoren aangegeven zich niet te willen verdedigen. "De rust moet nu terugkeren in Meerssen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden