Reportage

In Mati staan alleen de gevels nog overeind. 'Ik weet niet of ik herbouw kan betalen'

Een reddingswerker doorzoekt een afgebrand huis in Mati. Beeld AP
Een reddingswerker doorzoekt een afgebrand huis in Mati.Beeld AP

In Mati wordt puingeruimd. Takelwagens slepen het ene na het andere uitgebrande autowrak weg. Her en der klinkt het geronk van kettingzagen, waarmee bewoners gevaarlijke resten van bomen verwijderen.

Twee nachten en een dag na de allesvernietigende bosbrand probeert het Griekse dorp Mati de draad weer op te pakken. “Wat kan ik anders doen?”, vraagt Christos Bouvis (42) retorisch. Met bezweet voorhoofd is hij bezig bladeren en ander afval uit zijn tuin te vegen. Zo hoopt hij te voorkomen dat zijn wonderwel gespaarde huis bij een eventuele volgende brand alsnog in vlammen opgaat. “Ik heb hier mijn hele leven gewoond, en dat wil ik blijven doen.”

Dat het hier snel weer als vroeger wordt, gelooft ook Bouvis niet. Het huis van zijn buren is ook ongeschonden, maar hij heeft ze niet meer gezien. Hij heeft hun telefoonnummer niet, dus kan niet nagaan hoe het met ze gaat. Toen hij maandagochtend op de vlucht sloeg, botste hij met zijn auto op een brandende auto. Er zaten mensen in.

Twee vrouwen lopen met mondkapjes op door de puinhopen van het huis aan de overkant, op zoek naar lijken of dierlijke resten. Bouvis leunt even op de bezem als er een auto stopt. Heeft hij misschien hulp nodig? “Nee, dank je”, zegt Bouvis. Hij weet dat anderen het harder nodig hebben dan hij. Even later komen vrijwilligers flessen water brengen.

Rouw

De paar hotels die direct aan zee liggen, zijn de brand redelijk ongeschonden doorgekomen. De eigenaren melden vooralsnog weinig annuleringen te hebben. Er is de komende maand nog geen stroom, dus zijn ze aangewezen op noodgeneratoren.

“Kijk: toiletpapier, water, koekjes, zeep…”, zegt barista Angelos Eskantar­­ (26) in een café aan de overkant. Tot maandag schonk hij hier koffie aan toeristen, nu ligt de vloer bezaaid met hulpgoederen voor getroffenen. Ze worden vooral gebracht door inwoners van Athene, dat op een klein uur rijden ligt. Vrijwilligers brengen ze in hun auto’s naar getroffen bewoners. “Ik draai geen muziek meer”, zegt Eskantar. Hij vindt niet dat dat kan, nu iedereen nog in rouw is. “Maar dat is tijdelijk. Binnenkort is dit gewoon weer een café”, verzekert Eskantar.

Het valt niet iedereen zo makkelijk om vooruit te kijken. Kostas Boufis (58) hangt neergeslagen over het hek van zijn huis. Hij vluchtte maandagnacht naar het kleine haventje van Mati. Toen hij vier uur later terugkwam, stond alleen de gevel nog overeind. Uit de hoop puin erachter kringelt zelfs nu nog rook op. Net als veel Grieken was Boufis niet verzekerd. “Ik heb geen idee of ik het geld bij elkaar krijg om het ooit nog te herbouwen.”

Zeker tachtig doden

Het dodental van de bosbranden ten oosten van Athene is woensdag opgelopen tot tachtig. Zestig mensen liggen nog in het ziekenhuis, deels met ernstige verwondingen. Tientallen Grieken worden nog vermist. Hun foto’s worden op sociale media gedeeld. De vrees bestaat dat zij zijn verbrand of na hun vlucht in zee zijn verdronken. De bosbranden hebben meer dan tweehonderd huizen volledig in de as gelegd, nog eens zo’n aantal is zwaar beschadigd­­. 125 uitgebrande auto’s­­ zijn inmiddels weggesleept.

Lees ook: Smeulende resten en alles ziet zwart: Griekenland rouwt om doden na bosbranden

De dag na de allesverwoestende brand hangt er, behalve een ondraaglijke stank, een onwerkelijke stilte over Mati. Het Griekse vakantiedorp op nog geen uur van Athene is veranderd in een stilleven van verschroeide aarde, uitgebrande auto’s en verwoeste huizen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden