De Serie

In 'Marseille' zal de liefde het afleggen tegen de wens om politieke macht

Taro (Gérard Depardieu) krabbelt al snel weer overeind.Beeld -

Gérard Depardieu maakte het eerste seizoen van 'Marseille' de moeite waard. Het tweede seizoen moet even op gang komen.

Vooral door het spel van Gérard Depardieu als weerbarstige burgemeester maakte de eerste editie van de Franse serie 'Marseille' zeer de moeite waard, was eerder op deze plek te lezen. Wie dat eerste seizoen, dat zo mooi afwisselt tussen stadhuis en de armzalige hoge flats in de buitenwijk van de Zuidfranse stad, nog wil bekijken, kan vanwege spoilers beter nú ophouden met lezen.

Aan het eind kreeg Robert Taro, zoals Depardieu in de serie heet, op dat moment een hartinfarct in de vip-ruimte van de voetbalclub, zijn eigen trots en naast de Middellandse Zee een van de weinige elementen die de sterk verdeelde stad wél kan verbinden. Het infarct ziet er heftig uit en het is maar de vraag of hij zal overleven. Het tweede seizoen begint kort na dit dramatische moment, waarop Taro werd gevonden door Lucas Barres, mooi gespeeld door Benoît Magimel, de man die hij opleidde om hem op te volgen maar die zich had ontpopt tot zijn grootste rivaal om de stadsleiding.

Bekijk hieronder de trailer van seisoen 2. De tekst loopt daaronder verder.

Schrikken

De eerste afleveringen ligt Taro nog onbeweeglijk in bed terwijl zijn rivaal onder de hete zon schimmige deals sluit met groepjes streepjesoverhemden waarop de lezer weinig overzicht heeft. Het is even schrikken om deze Barres terug te zien, acteur Magimel heeft een flink deel van zijn allure ingeruild voor overgewicht en pafferigheid - hij kwam een paar keer in de media door zijn drugsgebruik.

Barres, die al snel burgemeester wordt, is veelal te bewonderen op momenten dat hij zijn zonnebril opzet of verruilt voor de leesbril. Tussen deze brilmomenten door wisselt hij broeierige blikken uit met een nieuw vrouwelijk gemeenteraadslid namens de nationalistische partij, lees: de partij van Marine Le Pen. Het laat aan de verbeelding veel te weinig over.

Maar gelukkig: oud-burgemeester Taro komt tegen doktersadvies in al snel overeind. Dat zal hem aardig wat privéleed opleveren, zeker in combinatie met zijn dochter, een journaliste net zo eigenwijs als haar vader.

Hitte

De serie wordt dan alleen nog maar beter, ook wanneer de voetbalclub Marseille een onverwachte hoofdrolspeler wordt. Als plek van eenheid, waarop de terroristen het hebben voorzien. Er hangt drama in de lucht, de kijker voelt de hitte toenemen. De nieuwe burgemeester Barres krijgt het aan de stok met zijn nationalistische tegenhangster, in het stadhuis en in het appartement van waaruit Barres ook in dit seizoen kettingrokend de stad en zee overziet.

Dan blijkt Magimel toch die acteur die we ook in het eerste seizoen zagen. Die weliswaar met alle middelen strijdt tegen zijn politieke tegenstanders, maar die ook mededogen en kwetsbaarheid toont zodra de zonnebril is afgezet. Dat is trouwens het sterke punt van deze serie: er is volop politieke en persoonlijke strijd maar het is maar op weinig plaatsen zwart-wit. Er is waardering over en weer - soms een vorm van liefde.

Er zal veel fout gaan, heel veel zelfs. De liefde zal het meestal moeten afleggen tegen de wens om de politieke macht. Maar hoe loopt het werkelijk af? Het slotwoord is aan Lucas Barres, de jonge burgemeester. De kijker mag zelf oordelen.

Het tweede seizoen van Marseille is nu te zien op Netflix.

In 'De Serie' wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Eerdere afleveringen: trouw.nl/deserie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden