'In maart wordt het spannend'

UWV: Aantal WW'ers sinds 1997 niet zo hoog als nu Kracht crisis blijkt in lente

Januari is traditioneel 'de maand van de waarheid'. Bedrijven die in de herfst zien dat het niet meer uit kan, ontslaan hun mensen vaak per 1 januari, als het nieuwe jaarplan in werking treedt. "Maar deze januari was heftiger dan andere jaren", zegt Rob Witjes van het UWV. "Of er lichtpuntjes zijn in 2014 is niet langer de vraag. Veel bedrijven moeten 2013 zien te overleven."

Dus zaten er in de eerste maand van dit jaar 369.000 mensen in de WW, meldde het UWV gisteren. Dat zijn er 29.000 meer dan in december en 77.000 meer dan een jaar geleden. Sinds 1997 waren er niet zoveel WW'ers. "Eerst schrapten bedrijven het overwerk, toen sneuvelden de uitzendkrachten en de tijdelijke contractanten. Nu zijn de vaste contracten aan de beurt."

Minstens even verontrustend is het dalend aantal vacatures. Witjes: "Tussen 2006 en 2008, in de tijd van hoogconjunctuur, ontstonden er jaarlijks ruim 1,1 miljoen vacatures. Vorig jaar waren dat er 657.000, bijna 40 procent minder." En ook het aantal banen neemt af: vorig jaar met 93.000 en in 2013 wordt een daling van 85.000 verwacht.

Dat krappere aanbod komt terug in een ander cijfer: 51 procent van de werklozen die vorig jaar hun WW-uitkering opzegden, deed dat omdat ze een nieuwe baan vonden. Nu is dat 47 procent. Het aantal mensen dat WW heeft voor de maximale duur groeit. Daarna wacht de bijstand - voor zo'n 6 tot 8 procent - of moeten mensen met een verdienende partner of eigen vermogen zichzelf redden. "Toch, die 47 procent laat zien dat niet alles op slot zit", zegt Witjes. "Er is wel beweging; vooral jongeren komen snel aan een baan, al is die vaak tijdelijk." Bijna driekwart van de WW'ers was in 2011 binnen een jaar weer aan de slag.

Dat we terug moeten naar 1997 om een vergelijkbaar aantal WW'ers te treffen, laat zien dat er 'iets bijzonders' aan de hand is, zegt Witjes. Maar een-op-een zijn de cijfers van toen en nu niet te vergelijken. "De WW-duur was toen vijf jaar gerelateerd aan het laatstverdiende loon, gevolgd door twee jaar op minimumniveau. Wie ouder was dan 57,5 kreeg een WW-uitkering tot zijn pensionering." In twee stappen is de WW teruggebracht naar maximaal 38 maanden. De regeling voor ouderen verdween. "We hebben geen cijfers over het effect daarvan. Na 2006 daalde het aantal WW-uitkeringen weliswaar, maar dat kwam door de hoogconjunctuur."

Maart wordt een spannende maand, zegt Witjes. "In de lente stijgt het aantal vacatures, bijvoorbeeld in de horeca. We zullen dan zien of de crisis zo krachtig is dat-ie dat seizoenseffect tenietdoet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden