In Limburg staan huizen leeg die niemand wil kopen

Amsterdam is geen Parkstad, Limburg en Delfzijl zijn geen Utrecht. Toch behandelt Den Haag ze als 'eenheidsworst'. Dat houdt mooie, goedkope oplossingen in de volkshuisvesting en zwakkere buurten tegen, zegt Wim Hazeu, bestuurder van woningcorporatie Wonen Limburg.

"In Amsterdam mag er dan weer een run op koopwoningen zijn, in delen van Zuid-Limburg speelt zich een drama af onder particuliere huizenbezitters. Ze hebben te maken met grote verliezen en gestage daling van de WOZ-waarde. De eigen woning is geen geluk, maar een molensteen die nabestaanden als erfenis weigeren. Huizen staan leeg en verloederen omdat niemand ze wil kopen. Ondertussen takelt daardoor ook de buurt af."

Het is dit drama dat Hazeu, een van de opstellers van het Limburgse actieplan, heeft geïnspireerd tot een onconventionele aanpak. Want stel dat corporaties deze voorraad kunnen benutten? "Het mes snijdt aan meerdere kanten, je helpt vluchtelingen aan een goed, betaalbaar onderkomen, waar ze een reële kans krijgen te integreren. De huiseigenaar ontvangt huur en je geeft een wijk een positieve impuls door leegstand terug te dringen."

Wat Den Haag volgens hem niet door heeft is dat de onbalans in sommige delen van Limburg een heel andere is dan in de Randstad. Want door het overschot aan woningen in Limburg (tot 2020 gaat het alleen al in het bekende krimpgebied Parkstad om 3000 woningen) blijven de prijzen van koopwoningen dalen en wint huren aan populariteit. Zo blijft de vraag naar sociale huurwoningen stijgen. "Los van de vluchtelingenstroom is de druk al groot en moeten mensen wachten op een huis", constateert Hazeu. "Daarom zijn we al gestopt met de sloop van sociale huurwoningen en willen we het aanbod uitbreiden met de verhuur van particuliere woningen."

Het kabinet ziet het bijbouwen van grootschalige, sobere huisvesting als oplossing. "Maar hier in Zuid-Limburg leent de situatie op de woningmarkt zich voor een veel creatievere en misschien wel betere aanpak", onderstreept Hazeu. Helaas kent de nieuwe woningwet nogal wat beperkingen. Zo mogen corporaties het eigendom van derden niet zomaar in beheer nemen en ook de verhuurdersheffing werkt tegen. Die omstreden belasting voor verhuurders maakt het onnodig duur. "Durf verder te kijken. Maak ruimte voor regionale oplossingen." Dat zal Hazeu minister Blok vandaag vragen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden