In Leidsche Rijn is nog wél behoefte aan kerken

De kerken in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, waar zo'n 50.000 mensen wonen, groeien. Dus komt er een nieuw kerkgebouw en wordt er plaats ingeruimd voor een hindoetempel.

ROBERT BOELE

De gemeente riep in februari religieuze groepen op om met plannen te komen voor een voorziening in Hoge Woerd in Leidsche Rijn. Uit de inzendingen koos de gemeente het beste plan.

De Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV) zijn door de gemeente uitverkoren. Zij zullen in het toekomstige kerkgebouw na elkaar diensten houden. Volgens Erlijn Mulder, woordvoerder van de gemeente, was de selectie erg spannend. De winnaar en de nummer twee scoorden op alle punten gelijk. Op slechts één punt was de winnaar duidelijk beter; het plan van beide kerken zou beter aansluiten bij het agrarische karakter en de ambachtelijke sfeer van de Hoge Woerd.

De Hindoestaanse gemeenschap is verheugd met het besluit van de gemeente. "We hebben veel behoefte aan een eigen plek", laat contactpersoon Rob Ramcharan weten. De gemeenschap heeft in Utrecht nog geen eigen locatie terwijl er ongeveer 8000 Hindoestanen in Utrecht en omgeving wonen.

Leidsche Rijn is volgens Ramcharan een goede locatie omdat het goed bereikbaar is. Waarom de gemeente voor hen heeft gekozen weet Ramacharan ook niet precies: "Ik denk dat de gemeente er wel oren naar had omdat we al langere tijd op zoek zijn naar een plek, en we hebben natuurlijk een erg goed plan." In dat plan staat onder andere beschreven dat de gemeenschap de omgeving bij de activiteiten wil betrekken.

De gemeente wil niet zeggen wie de andere kandidaten waren. Wel is bekend dat de Stichting Islamitisch Centrum Nederland (SICN) al langer op zoek is naar een plek voor een islamitisch centrum in Leidsche Rijn. Volgens woordvoerder Kademir heeft het SICN niet meegedongen naar een plaats op de Hoge Woerd. "We hebben plannen bij de gemeente ingediend om in Parkwijk een islamitisch centrum te bouwen."

In Leidsche Rijn zijn al meerdere christelijke organisaties actief. Zo is er een wijkgemeente van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), ook is er een baptistengemeente en een zogenaamde familiekerk. De rooms-katholieke parochie is in 2007 gestopt met activiteiten in Leidsche Rijn. Er zou te weinig belangstelling zijn voor de vieringen meldde het Algemeen Dagblad destijds. "We hebben nog steeds een optie liggen bij de gemeente" laat pastoor Los nu weten. Die plannen gaan niet over de bouw van een kerk maar eerder over een stiltecentrum. "Mensen sluiten zich liever aan bij een grote bestaande kerk. Daar hebben we nog genoeg capaciteit voor."

Dat de gemeente voor kerken heeft gekozen komt mogelijk ook door politieke druk. De ChristenUnie stelde begin 2011 in samenwerking met de PvdA, D66, VVD en CDA een brief op, waarin ze de gemeenteraad opriepen om plaats te maken in Leidsche Rijn voor kerken die uit hun jasje groeien.

Ook de keuze voor een hindoetempel staat niet los van de lokale politiek. Het CDA in Utrecht maakt zich al veel langer hard voor het bouwen van een hindoetempel in Utrecht.

In 2011 tekenden bewoners nog een petitie om de komst van een kerk in het informatiecentrum van Leidsche Rijn tegen te houden. Bewoners waren onder andere bang voor waardevermindering van hun huis en voor parkeeroverlast. Mulder laat weten dat over deze nieuwe plannen geen klachten zijn ingediend door bewoners van de wijk. "We gaan nog een heel inspraakproces in waarin we de omwonenden ook gaan betrekken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden