In korte tijd tweede ingreep in arbeidsconflict VS

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De Amerikaanse president Clinton heeft voor de tweede keer in korte tijd ingegrepen in een arbeidsconflict in zijn land. Hij stelde een commissie in die een staking bij de nationale spoorwegmaatschappij Amtrak moet voorkomen.

Volgens de president kon hij niet afzijdig blijven, omdat een staking ingrijpende gevolgen zou hebben voor het openbare leven. Amtrak vervoert dagelijks een half miljoen passagiers en is in het noordoosten van de VS vrijwel onmisbaar voor het vrachtvervoer. Het onderhoudspersoneel wil staken voor meer salaris.

De staking zou op 5 september hebben moeten beginnen. Nu er een officiële bemiddelingscommissie is, geldt een afkoelingsperiode van dertig dagen waarbinnen de commissie aanbevelingen moet doen. Daarna krijgen de spoorwegvakbond en Amtrak dertig dagen om te reageren. Al die tijd mag niet worden gestaakt.

Eerder mengde Clinton zich in de staking bij pakketvervoerder UPS. Hij maande de partijen openlijk om het geschil op te lossen. Zijn minister van sociale zaken, Alexis Herman, zat geregeld aan bij de onderhandelingen. Afgelopen dinsdagochtend bereikte UPS een akkoord met de betrokken vakbond Teamsters.

In het geval van Amtrak is de presidentiële bemoeienis veel directer. Een staking bij Amtrak zou ingrijpender gevolgen kunnen hebben dan bij UPS. De Amerikaanse spoorwegwet biedt de mogelijkheid om zo direct te interveniëren.

In 1992 greep president Bush in bij een landelijke staking bij Amtrak die toen al twee dagen gaande was. Hij deed dat nadat onder meer de autoconcerns General Motors en Chrysler hadden gezegd dat zij hun productie zouden moeten verminderen als de staking door zou gaan. In de beide kamers van de volksvertegenwoordiging kreeg Bush ruime steun voor zijn ingreep.

Amtrak zelf kan een staking volstrekt niet gebruiken. Het bedrijf zit al jaren in de knoei, mede omdat de regering fiks bezuinigt op de subsidies. Vorig jaar moest het bedrijf bijna de helft van alle spoorlijnen in het westen dichtgooien. Pas op het laatste moment kwam het Congres met geld over de brug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden