Column

In kort geding van Volkert klinkt wraak door

Deelnemers aan de demonstratie tegen de strafkorting van de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., bij het Centraal Station. Beeld anp
Deelnemers aan de demonstratie tegen de strafkorting van de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G., bij het Centraal Station.Beeld anp

Volkert van der G. wil graag juridisch adviseur worden. Zo iemand met een ridderlijke inslag die de wereld denkt te kunnen verbeteren en anderen te helpen als ergens onrecht dreigt.

Volkert heeft altijd een hekel aan onrecht gehad en hielp medegevangenen met juridisch advies tijdens zijn detentie. Daarom ook heeft hij jaren lang vervuilende boeren voor de rechter gesleept. Daar was Volkert, de idealist, op zijn best. Soms werd hij een beetje dwarsgezeten door de autoriteiten, zoals door milieu-ambtenaar Chris van de Werken.

Volgens een getuigenis werd de ambtenaar door Volkert met de dood bedreigd. Maar dat Van de Werken in 1996, nadat hij oneindigheid kreeg met Volkert, in de bossen werd gevonden met drie kogels in zijn rug, is toeval. Iedere scribent die anders beweert, kan op een procedure van Volkert bij de Raad voor de Journalistiek rekenen.

Paperassen
Van der G. is dol op procederen, en dat deed hij ook gisteren weer in een kort geding. Daarin ging het om de beperkingen die hij kreeg opgelegd na zijn vervroegde vrijlating. Waarom Volkert in de gevangenis heeft gezeten? Omdat hij op een meidag van 2002 ineens geen zin meer had in lange procedures. Bijvoorbeeld bij het gerecht om Pim Fortuyn voor discriminatie te laten veroordelen. Volkert vond dat zes kogels van achteren afvuren op die ongewapende man een hoop paperassen kon schelen.

Maar goed, nu wil Volkert graag juridisch adviseur worden en daarvoor moet hij vaak in Den Haag zijn, waar veel rechtelijke instanties gevestigd zijn. Uitgerekend een van de steden waar hij niet mag komen, volgens die vervloekte beperkingen. Ook zou Volkert graag naar Zeeland willen. Maar dat kan niet, want dan zou hij in Rotterdam moeten overstappen. En in deze stad woonde de man op wie hij zijn pistool leegmaakte. Is dat niet een vreselijk onrecht dat hem wordt aangedaan? Overstappen in Rotterdam verboden, en dit door een gedateerd akkefietje waarvoor hij zwaar heeft moeten boeten. Als laatste krijgen we Tilburg waar hij ook niet mag komen. Hallo, Volkert heeft daar wel familie zitten, die hij nu niet kan bezoeken. Wie dat zijn, weten we niet. Ome Jan? Tante Miep? Een regelneef?

Wraak
Maar in Tilburg woont Hans Smolders, de gelegenheidschauffeur van Fortuyn, die de arrestatie van Volkert mogelijk heeft gemaakt. De moedige omstander die twaalf jaar geleden de moord zag gebeuren en achter de moordenaar aanging. Die recht in de loop van Volkerts pistool keek en toch zijn achtervolging niet staakte. Hij is ook de man die vorig jaar een petitie opstelde tegen de vervroegde invrijheidstelling van Van der G.

Als ik nu de ironie laat varen, zie ik in dat kort geding van Van der G. een soort wraakneming. Ook tegen de man die hem hielp arresteren. Als Smolders in een afgelegen gehucht zou wonen, zou Van der G. wel een smoes verzinnen om daar ook te mogen komen. Zo is de man die voor zijn misdaad nooit spijt heeft betuigd en die niet tegen zijn verlies kan. Spijt en empathie komen in zijn vocabulaire niet voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden