In Jemen vechten nu allen tegen allen

Opstandelingen in Jemen. Beeld AFP
Opstandelingen in Jemen.Beeld AFP

Jemen maakt een van de donkerste dagen mee van zijn bestaan. Burgers zijn nergens meer veilig. Vanuit de lucht wordt de bevolking dagelijks bestookt door Saudische straaljagers, en in de straten regeert de chaos.

Houthi-rebellen, Al-Qaida, Islamitische Staat (IS) en tal van gewapende stammen: alle staatsondermijnende groeperingen zijn er ruim vertegenwoordigd. En telkens wanneer men denkt dat het niet erger kan, blijkt het onwaarschijnlijke toch mogelijk.

De Houthi-rebellen, die in maart de regering omverwierpen, bombardeerden gisteren een noordelijke buitenwijk van de zuidelijke havenstad Aden. Bij de aanvallen kwamen minstens 45 mensen om het leven, en raakten meer dan 170 mensen gewond. Verwacht wordt dat het dodental zal oplopen. De teller van de oorlog, die in maart begon, gaat in rap tempo richting de 4000.

Volgens ooggetuigen, die anoniem wilden blijven, gingen de sjiitische opstandelingen lukraak te werk. De Houthi's ontkennen achter de aanval te zitten, en spreken van een complot. Maar Jemenitische artsen en internationale hulporganisaties, die in het gebied actief zijn, zeggen dat de beschietingen kwamen uit de gebieden die onder controle staan van de Houthi's.

Snelle opmars
De aanval volgt op een reeks verliezen aan de kant van de Houthi's: na een langdurige en snelle opmars, verloor de groepering vorige week haar greep op Aden.Voor de Jemenitische regering in ballingschap was dit reden om na een afwezigheid van vier maanden weer terug te keren naar eigen land. Sindsdien zetelt zij in Aden, de hoofdstad van het vroegere Zuid-Jemen (in 1990 werd dit land met Noord-Jemen herenigd).

Vanuit de stad heeft de Jemenitische regering de tegenaanval ingezet. Daarbij krijgt zij hulp van verschillende milities, onder wie gewapende separatisten die streven naar afscheiding. Maar de strijd lijkt nog lang niet beslist: geen partij is sterk genoeg om de ander te overwinnen. Dit versterkt het vermoeden van sommige analisten dat Jemen op weg is naar opdeling.

Het vooruitzicht voor het Jemenitische volk wordt daarmee almaar somberder. Volgens de laatste cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er al 1.267.590 ontheemden. En in de chaos duiken telkens weer nieuwe, machtige partijen op, waaronder een met een genocidaal karakter: Islamitische Staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden