In Japan hebben nu ook dronevliegers een Bob nodig

Dronken een drone vliegen is net zo gevaarlijk als dronken autorijden, vindt de Japanse regering. Beeld ANP/ Lex van Lieshout
Dronken een drone vliegen is net zo gevaarlijk als dronken autorijden, vindt de Japanse regering.Beeld ANP/ Lex van Lieshout

Japanners die met een glaasje op hun drone de lucht in willen sturen, kunnen zich voortaan beter twee keer bedenken. Een nieuwe wet maakt het strafbaar om drank en drones te combineren – er staat tot een jaar gevangenisstraf op. Bovendien kunnen overtreders omgerekend 2500 euro boete krijgen.

Iris Ludeker

De wet, die deze week werd aangenomen in het Japanse parlement, moest er komen om de publieke veiligheid te waarborgen. “Drinken en drones vliegen is net zo gevaarlijk als drinken en rijden”, aldus de Japanse minister van transport. Die nam al eerder maatregelen om het Japanse luchtruim en de grond eronder te beschermen. Nog altijd is het niet nodig om een vliegbewijs te hebben om een drone te besturen, maar er zijn wel legio regels waar piloten zich aan moeten houden. Zo is het al verboden om in de buurt van vliegvelden, mensenmassa’s, kerncentrales, het parlement en het kantoor van de Japanse premier te komen. Militaire bases (ook Amerikaanse) zijn daar nu aan toegevoegd.

Piloten die zich misdragen kunnen nu 4000 euro boete krijgen. Gevaarlijke stunts zijn verboden, je drone richting een menigte sturen ook.

Lees ook:

Een nieuwe markt: hoe een drone een drone vangt

Het aantal meldingen van illegaal droneverkeer neemt hand over hand toe. Dat biedt kansen voor bedrijven die de onbemande vliegtuigjes uit de lucht kunnen plukken.

Zijn we klaar voor de toekomst van de drone?

Tijdens de Amsterdam Drone Week kwam de crème de la crème uit de wereld van de vliegmachines bijeen om de allernieuwste foefjes te laten zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden