In Italië lopen 3,5 miljoen huizen risico van instorting

Zeker drieënhalf miljoen huizen lopen in Italië gevaar in te storten. De oorzaak ligt soms in de ouderdom, maar meestal in het gebruik van slechte bouwmaterialen.

,,Er staan zoveel slechte huizen in Italië omdat er geen toezicht is op de bouw'', zegt Giuseppe Roma, directeur van Censis, het Italiaanse bureau voor de statistiek. Het onderzoek door het Censis komt na de ramp in de Zuid-Italaanse stad Foggia, waar bij het instorten van een flatgebouw tientallen mensen zijn omgekomen.

Het bureau heeft de 'gevaarlijke' gebouwen ingedeeld in drie categorieën. Een groep van ruim een half miljoen historische gebouwen loopt door ouderdom risico van instorting. Bijna achthonderdduizend gebouwen van ouder dan veertig jaar lopen volgens Censis datzelfde gevaar.

Zo'n zevenhonderdduizend gebouwen uit het einde van de jaren zestig staan op instorten wegens slechte constructie, aldus het Censis. Het bureau waarschuwt verder voor gebieden waar gebouwen illegaal zijn neergezet op vulcanische bodem of slibgrond. Het op deze laatste ondergrond gebouwde dorp Sarno in de provincie Campanië werd in 1998 door een modderstroom goeddeels weggevaagd. Hierbij vielen 160 doden.

In Foggia zijn honderden mensen nog steeds bezig met de reddingswerkzaamheden bij de ingestorte flat. Donderdagavond hebben de reddingswerkers voor het laatst een overlevende gevonden. Het dodental is vrijdagmiddag gestegen tot 34, zeventien mensen zijn levend tussen de puinhopen vandaan gehaald. De autoriteiten vrezen dat nog dertig mensen onder het puin liggen. Het reddingswerk wordt echter bemoeilijkt omdat er brand is uitgebroken.

Er worden verschillende oorzaken over de instorting gegeven. Een verschuiving in de zanderige bodem, het gebruik van goedkoop beton en ijzer, of een aantasting van de fundering door renovatiewerkzaamheden in de garage onder het gebouw zijn als reden aangedragen.

De Italiaanse regering gaat nu grondige controles uitvoeren, om te voorkomen dat de tien miljoen inwoners, wier huizen gevaar lopen eenzelfde lot wacht. De regering wil vanaf februari een woningcatalogus samenstellen, met details over de constructie, de ondergrond en eventuele verbouwingen. De Italiaanse architectenorganisatie heeft bezwaren tegen het plan en ziet meer in preventieve controles.

Bij het parlement ligt een wetsvoorstel dat een veiligheidscertificaat voor gebouwen verplicht stelt. Zo'n certificaat mag alleen door gekwalificeerde technici worden afgegeven.

Als het parlement de wet aanneemt, moeten alle huizen binnen tien jaar zijn gecontroleerd. De centrumrechtse regering wil het certificaat voor gebouwen in de eeuwenoude binnensteden, zelfs binnen drie jaar verplicht stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden