Corona-epidemie

In Italië gaan minder coronapatienten dood dan in China

Een ziekenhuismedewerker verlaat een noodhospitaal buiten het ziekenhuis van Cremona.  Beeld AP
Een ziekenhuismedewerker verlaat een noodhospitaal buiten het ziekenhuis van Cremona.Beeld AP

Hoewel het aantal besmettingen in Italië in snel tempo groeit, lijkt het virus daar minder fataal dan in China.

Het zijn elke avond verontrustende cijfers waar de rampendienst van de Italiaanse overheid mee komt. Rond 18.00 uur geeft de beheerste Angelo Borrelli, het hoofd van de civiele beschermingsdienst, zijn update. Hij noemt het aantal mensen dat op die dag officieel besmet is, hij zegt hoeveel besmettingen er sinds de uitbraak begon in totaal zijn vastgesteld in Italië en hij meldt hoeveel personen het virus heeft gedood. De besmettingen schieten nu dagelijks met wel duizend tegelijk omhoog: dinsdag bleken er in totaal tienduizend mensen besmet. Ook het dodental loopt hard op: op 6 maart meldde Borrelli 197 doden, op 8 maart waren het er 366 en op 10 maart 631.

De cijfers kunnen de indruk geven dat de dodelijkheid van het virus in het Zuid-Europese land hoog is. Maar volgens het Italiaanse Hogere Instituut voor de Gezondheidszorg (ISS) is dat niet zo. Althans: niet als de cijfers worden vergeleken met die uit China, waar het virus vandaan komt. Vrijdag meldde ISS in een persbericht dat de letaliteit – het aantal besmette mensen dat is overleden, afgezet tegen het aantal personen waarvan bekend is dat ze met het coronavirus zijn aangestoken – in alle leeftijdsgroepen lager is in Italië dan in China. Daarbij hanteerde het ISS Italiaanse cijfers van 4 maart en Chinese cijfers van 24 februari – de laatste cijfers die beschikbaar zijn. Zo is de dodelijkheid in Italië onder 80-plussers 11 procent terwijl die in China 15 procent was; als het gaat om de 70-plussers zijn de percentages respectievelijk 5 en 8.

Chronische ziektes

Viroloog Fabrizio Pregliasco, hoogleraar hygiëne aan de Universiteit van Milaan, geeft daarbij als kanttekening dat het heel lastig is om te weten of een persoon echt is overleden aan het virus, of op het punt stond te sterven aan een andere oorzaak, waarbij het virus de dood alleen maar heeft versneld. Uit Italiaans onderzoek blijkt dat de oude coronapatiënten vaak al een paar chronische ziektes hadden, met name hartklachten en hoge bloeddruk. De gemiddelde leeftijd van de overleden Italiaanse coronapatiënten is 81.

Hoeveel mensen in Italië rondlopen met het nieuwe coronavirus blijft gissen. Alleen mensen die koorts in combinatie met forse ademhalingsproblemen hebben worden getest. Dat verklaart ook waarom ongeveer de helft van alle officieel besmette personen in het ziekenhuis belandt: wanneer ze worden getest, zijn ze al goed ziek. Volgens viroloog Pregliasco kan het werkelijke aantal besmettingen wel tien keer zo hoog zijn. Nogal wat besmette mensen hebben geen symptomen en weten dus niet dat ze zijn aangestoken.

Lees ook:

De gezondheidszorg in Lombardije staat op instorten
Alle bedden in de intensive care van Noord-Italiaanse ziekenhuizen zijn bezet door het de uitbraak van het coronavirus

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden