In Irak nauwelijks nog Nederlanders

DEN HAAG - Tussen de tien en de twintig Nederlanders waren volgens Buitenlandse zaken op het moment van de eerste luchtaanvallen nog in Irak. Het ging vooral om mensen die zijn uitgezonden via de Verenigde Naties. Hoeveel Nederlanders nu nog in Irak verblijven, is onduidelijk.

Van een onzer verslaggeefsters

De Nederlandse ambassade in Amman meldde gistermorgen dat grote aantallen medewerkers van VN-hulporganisaties veilig in de Jordanese hoofdstad zijn aangekomen. Hoeveel Nederlanders daarbij zijn, is onduidelijk. “Wij zijn als ministerie niet verantwoordelijk”, zegt een woordvoerster van buitenlandse zaken in Den Haag. “Het gaat om mensen die rechtsreeks door de VN zijn uitgezonden, die zijn verantwoordelijk. Mensen hoeven zich niet te melden.”

Volgens het ministerie verbleven tijdens de eerste luchtaanvallen zes tot acht Nederlanders in de bedreigde delen van Irak. Enkelen werken voor Saybolt, een Amerikaanse bedrijf met een vestiging in Vlaardingen. Saybolt controleerde voor de VN de uitvoer van olie in het kader van het 'olie voor voedsel'-programma dat in december 1996 werd ingesteld. Gisteravond hadden de Saybolt-medewerkers Irak verlaten.

Andere Nederlanders werken voor VN-onderdelen als de kinderhulporganisatie Unicef en de voedselorganisatie FAO. Eén Nederlandse VN-medewerker, P. Kouwenberg, heeft zich in Amman gemeld. Twee anderen, die betrokken zijn bij de FAO, zouden zich nog in Irak bevinden. Drie medewerkers van het NOS-Journaal zijn ook nog steeds in Irak.

In Noord-Irak waren op het moment van de luchtaanvallen volgens schattingen van Buitenlandse Zaken acht aan de VN verbonden Nederlanders. “Daar hoeven we ons niet al te veel zorgen over te maken. Het gebied wordt waarschijnlijk niet getroffen, het is geen doelwit bij de Amerikaans-Britse acties.” Het ministerie heeft gisteren geen telefoontjes gekregen van familieleden van de in Irak gestationeerde Nederlanders. “Dit is natuurlijk niet de eerste crisis in het gebied”, zegt de woordvoerster. “Mensen kennen de voor hun beste informatiekanalen al.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden