In huwelijk gaat het om zorgplicht

Hilarischer kan bijna niet. Dominee Sietse Greving reduceert het huwelijk tot een contract voor vruchtbare mannen en vrouwen (Opinie, 28 mei). Als je zijn betoog serieus neemt, zouden vrouwen na de overgang niet meer mogen trouwen. Een huwelijk zou zelfs wettelijk ontbonden moeten worden als kinderen uitblijven. Mannen zijn langer vruchtbaar, dus die mogen - als je de redenering van Greving volgt - wel een leven lang in de echt treden.

Is dominee Greving ooit bij een homo-echtpaar over de vloer geweest, vroeg ik mij af? Realiseert hij zich dat op dit moment in Nederland duizenden kinderen opgroeien in gezinnen waar twee moeders of twee vaders zich over hun kinderen ontfermen? Zijn kinderen die bij homoseksuele paren opgroeien van het mindere soort? Voor wat het waard is, want ook op dit punt zaaide Greving verwarring: homo's kunnen wel degelijk kinderen voortbrengen, alleen niet met elkaar. Een andere seksuele geaardheid betekent niet dat de voortplantingsfunctie is uitgeschakeld. Het vergt alleen meer kunst- en vliegwerk.

Ook de duiding van het burgerlijk huwelijk door Greving schiet tekort. De dominee heeft niet alleen een obsessie met voortplanting, hij is ook een romanticus. Het huwelijk is geen 'publieke erkenning van liefde', zoals hij stelt vanaf zijn roze wolk.

Het wettelijk huwelijk is slechts een contract dat twee mensen sluiten ten overstaan van de overheid waarin ze afspreken om voor elkaar te zorgen. Hoe, of en waartoe men 'het' doet, zal de overheid een zorg zijn. Laat staan dat de vraag naar iemands geaardheid klinkt. Ook twee heteroseksuele mannen kunnen bijvoorbeeld met elkaar trouwen als zij de rest van hun leven voor elkaar willen zorgen. Evenzogoed kan een kinderloos heteroseksueel echtpaar dat elkaar al jaren in bed met rust laat, getrouwd blijven. Het gaat in het huwelijk om zorgplicht, en niet om voortplantingsplicht. En wat mij betreft moet dat vooral zo blijven.

Dat er huwelijken zijn zonder kinderen zou trouwens wel eens wat meer gewaardeerd mogen worden op onze overbevolkte aarde. Mijn huwelijk met een man is in dat opzicht CO2-neutraal. Het hogere doel van dominee Greving - namelijk zoveel mogelijk kinderen op de wereld zetten - zou wel eens de nederlaag van de mensheid kunnen betekenen. Dan valt er niets meer voort te planten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden