In Holland staat een huis. . .

De 'Dutch Masters serie' gaat een uitgave heten van zesentwintig cd's met klank-portretten van grote Nederlandse musici/ensembles uit de rijk gevulde archieven van Philips Classics. Aldus de aankondiging in het cd-boekje bij een schijfje waarvan de inhoud overduidelijk refereert aan de roots van onze nationale internationale platenmaatschappij. De titel is die van een overbekend liedje: IN HOLLAND STAAT EEN HUIS (Philips 462104). De cd sluit als nummer 27 de serie af, maar is wel als smaakmaker het eerst verschenen.

FRANZ STRAATMAN

In Holland staat een huis, en in dat huis wordt gemusiceerd dat het een aard heeft. En het is allemaal Nederlands fabrikaat. Hugo de Groot, kan het Nederlandser, zat in de zeventiende eeuw achter de boeken (en in de kist), maar zijn naamgenoot levend van 1897-1986 zat achter de piano en achter het muziekpapier als componist en arrangeur. Bovendien dirigeerde hij voor WO II ook het Vara-orkest. Hij schreef zes echt aardige variaties op dat 'In Holland. . .' voor blazers. Het Reicha-kwintet nam het in 1985 op. Nog zo'n gouwe ouwe: 'Aan de Amsterdamse grachten', in een arrangement door het Loeki Stardust blokfluitkwartet, opgenomen in 1991.

Voor die nummers hoefde Philips dus niet zo diep in het archief. De oudste opname op de cd stamt uit 1939: het Concertgebouworkest geleid door Willem Mengelberg in Oudnederlandse dansen, een bewerking door Julius Röntgen van zestiende-eeuwse danserijen. Klinkt een beetje bonkerig op die historische opname. Merk vooral de heerlijk schalmei-achtige klank van de hobo op; in vijftig jaar is dat timbre heel anders (ronder) geworden.

Leuk, gek, chic, van alles staat er op: Aafje Heynis (1965) als high class visventend meisje in 'Een kalemanden rok', en Cristina Deutekom (1972) in een recht-uit-het-hart gejubeld 'Ik hou van Holland' met een vreselijk-showy amusementsorkest ter begeleiding, en Feike Asma (1968) die een kwartier lang alle schoonheden van het orgel in dé Oude Kerk etaleert in variaties op 'Merck toch hoe sterck'. Een enige cd.

En wie komen er op de 26 andere schijfjes: van Elly Ameling tot Jaap van Zweden. Inclusief de 'Mattheus' van Mengelberg op 3 cd's 'remastered'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden