In hoger beroep celstraf geëist voor fatale arrestatie Mitch Henriquez

(VLNR) Rechter L. Gerretsen-Visser, voorzitter W. Bruinsma en rechter W. van Boven bij aanvang van het hoger beroep in het Justitieel Complex Schiphol in de zaak rond de fatale arrestatie van Mitch Henriquez. De eerste rijen zijn leeg in verband met de geheimhouding van de verdachte agenten die achter een scherm zitten. Beeld ANP

Tegen twee agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez is maandag in hoger beroep een celstraf van zes maanden voorwaardelijk geëist. Ook zouden zij twee jaar geen agent mogen zijn. 

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de agenten ‘fors over de schreef’ gegaan. “Het bij de arrestatie gebruikte geweld is niet gerechtvaardigd”, aldus de advocaat-generaal. De Haagse rechtbank veroordeelde de agenten eind 2017 tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. De agenten waren tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan. 

Het OM had in eerste aanleg de rechtbank gevraagd de agenten wel schuldig te verklaren maar geen straf op te leggen. “Wij zijn een andere mening toegedaan”, zei de advocaat-generaal. “Het vertrouwen in de politie is aangetast, er moet een signaal uitgaan van deze zaak.”

Henriquez kwam om het leven bij zijn arrestatie in het Haagse Zuiderpark in juni 2015. In een dronken bui riep hij bij het verlaten van een muziekfestival verschillende keren: ‘ik heb een vuurwapen’. Toen hij niet reageerde op waarschuwingen en verzoeken om door te lopen besloten agenten om hem aan te houden en bood hij daarbij heftig verzet. Er ontstond een geweldige worsteling waarbij agenten verschillende manieren gebruikten om Henriquez onder controle te krijgen.

Tijdens de rechtszitting in 2017 bleek dat de agenten in hun pogingen om Henriques tot bedaren te brengen hem stokslagen op de benen gaven, een nekklem aanlegden, in het gezicht sloegen en pepperspray in zijn ogen smeerden. Nadat Henriquez was overmeesterd en geboeid werd hij in een politiebusje naar het ziekenhuis vervoerd waar hij een dag later overleed.

Doodsoorzaak

Hoewel volgens de rechtbank niet met zekerheid was vast te stellen wat exact de doodsoorzaak was, is wel duidelijk dat zonder dat geweld Henriquez nu nog zou leven. Zij vinden dat een combinatie van al het gebruikte geweld met ‘aanzienlijke mate van waarschijnlijkheid’ tot de dood van de Arubaanse man leidde.

Bij de behandeling van de zaak werd lang gedebatteerd over de vraag of de nekklem fataal is geworden of niet. Drie pathologen verschilden daarover van mening. De eerste zei dat de nekklem wel de doodsoorzaak was, terwijl de andere twee pathologen het waarschijnlijker vonden dat er sprake was geweest van het zogeheten acuut stress syndroom dat optreedt bij een traumatische gebeurtenis.

Het Openbaar Ministerie volgde de redenatie van de twee laatste deskundigen en vonden de anoniem gebleven agenten wel schuldig aan mishandeling en niet aan doodslag.

Lees ook:

Agenten voelden zich bedreigd door Mitch Henriquez

Tweeënhalve minuut lang was het een orgie van geweld in het Haagse Zuiderpark. Van de kant van de agenten die alles uit de kast haalden om Mitch Henriquez onder controle te krijgen. En van de kant van de arrestant die zich furieus tegen de aanhouding verzette. Tijdens de zitting in 2017 zei een van die agenten dat hij nog nooit iemand had meegemaakt die zo sterk was.

Rechtbank: optreden agenten leidde wél tot dood Mitch Henriquez

De twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez werden in 2017 door de Haagse rechtbank veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf van zes maanden. In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie vond de rechtbank dat het geweld van de agenten wél leidde tot de dood van Henriquez.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden