In het zwart strijden voor betere wereld

Duizenden christenen uit de hele wereld zijn in Zuid-Korea bijeen om na te denken over de toekomst van de kerk. Trouw volgt de 35 Nederlanders op deze tiende Assemblée van de Wereldraad van Kerken.

Houden vooral Nederlanders van actievoeren? Je zou het bijna denken. Hoewel het niet vooraf is afgesproken, loopt vrijwel de voltallige Nederlandse delegatie in zwarte tenues rond over het conferentieterrein in Busan, een havenstad met vier miljoen inwoners. Gisteren was het 'Zwarte donderdag', bedoeld als een statement tegen onderdrukking van vrouwen wereldwijd.

Karin van den Broeke, de voorzitter van de synode (algemene vergadering) van de Protestantse Kerk in Nederland, heeft een driedelige combinatie uitgezocht: broek, bloes en daaroverheen een jasje. Ze zegt: "In Nederland zijn er hier en daar wel wat verschillen tussen vrouwen en mannen, maar als je wereldwijd kijkt, zitten we over het algemeen in een redelijk luxe positie."

Anders dan de Nederlanders hebben de meeste andere deelnemers de oproep langs zich heen laten gaan. Dat ziet ook Van den Broeke. "Ik betrapte me er vanochtend in de lift van het hotel op dat ik beledigd achterom keek naar iemand: 'Jij hebt geen zwart aan'." Verderop vertoeft Christiane Berkvens-Stevelinck, die namens de remonstranten in Busan is. "Ik zag al een vrouwelijke bisschop uit Afrika in het knalrood. Kennelijk is dat haar habijt", zegt ze.

Geweld tegen vrouwen is een onderwerp waar veel kerken mee tobben, bijvoorbeeld in landen waar polygamie en uithuwelijking gewoon zijn. Volgens Van den Broeke past het bij de Assemblée om dit soort onderwerpen aan de orde te stellen. "Hiermee laten we ook nog eens door onze kleding zien dat ons een betere wereld voor ogen staat."

Vooral de Europeanen dragen zwart, taxeert Berkvens, bijzonder hoogleraar Europese cultuur in Nijmegen. Het was, zegt ze, beter geweest als meer gelovigen aan de oproep gehoor hadden gegeven. "Kerken hebben boter op hun hoofd, door gezinnen koste wat kost bij elkaar te houden en uitspraken als 'Gij zult uw man gehoorzamen'."

Maar zó gevoelig is het onderwerp nu ook weer niet voor de aanwezigen, denkt de preses van de Protestantse Kerk. "Geweld tegen vrouwen, daar is natuurlijk iedereen tegen." Berkvens-Stevelinck is het daar niet helemaal mee eens. "Als we er niets over zeggen, laten we het dan liggen? Gaan we dan weer verder met onze Heer loven en prijzen?"

Overigens, zo laat ze weten, weet ze zo nog wel een themakleur. "Het lijkt me ook leuk als er een roze donderdag komt." Vooralsnog lijkt een statement voor homoseksuelen een brug te ver op de Assemblée, schat Berkvens in. "Er zijn hier mensen die zeggen: 'Bij ons komt dat niet voor'. Het zou goed zijn om die een cursus biologie te geven. Dat klinkt arrogant, maar zo is het wel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden