In het wonderjaar van Epke kon de derde WK-winst hem eigenlijk niet ontgaan

Epke Zonderland viert zijn derde wereldtitel op de rekstok in Doha. Beeld ANP
Epke Zonderland viert zijn derde wereldtitel op de rekstok in Doha.Beeld ANP

In een jaar waarin er naar eigen zeggen niets mis ging, kon ook de wereldtitel hem niet ontgaan. En zie, zaterdag werd Epke Zonderland voor het eerst in vier jaar weer wereldkampioen. Hij pakte op de WK in Doha zijn derde wereldtitel op de rekstok.

Hij haalde dit jaar na twaalf jaar geneeskundestudie eindelijk zijn bul, verhuisde naar een nieuwe woning en werd drie weken geleden vader van een gezonde zoon. Volledig in balans, zo zou je de Epke Zonderland van 2018 kunnen noemen.

Met een medaille om zijn nek jubelde Zonderland dat de missie geslaagd was en dat hij eindelijk naar huis kon. Weg uit de woestijn, terug naar zoon Bert. Of dit de mooiste plak is? Zonderland, breed lachend: “Op het moment voelt het altijd als de mooiste. Deze is in ieder geval voor Bert, zeker weten.”

Gunstige voortekenen

De voortekenen waren al gunstig. De 32-jarige turner had vorig jaar op de WK in Montreal met zilver aan de rekstok al een streep gezet achter een aantal lastige jaren zonder succes. Hij had in de aanloop naar de Spelen van Rio lang last gehad van een hersenschudding en chronisch ontstoken bijholtes.

Dat hij op de Spelen vervolgens van de rekstok viel, was te wijten aan een opeenstapeling van dingen die niet goed waren gegaan in de voorbereiding. Nu ging alles vlekkeloos. Zelfs zoon Bert werd op tijd geboren.

Oké, er was het klimaat in Doha waar Zonderland een beetje last van had. Het leven in het snikhete woestijnstaatje Qatar speelt zich voornamelijk binnen de muren van hotels af, in de airconditioning. De turner moest eraan wennen, hij voelde zich een paar dagen ‘woozy’, wazig. “Ik moest wel mijn koppie erbij blijven houden”, zei hij na het goud.

Alsof zijn klacht werd gehoord, volgde er een wolkbreuk. Het hotelpersoneel kon de enorme hoeveelheid regen die er in korte tijd was gevallen amper buiten de deur houden. Het bracht verkoeling. Ineens was Doha best lekker. Soms zelfs fris.

Dat kwam Zonderland, die snel last heeft van zijn luchtwegen, goed uit. In de kwalificaties turnde hij behouden maar goed. De rekstokspecialist nam geen onnodige risico’s. Met een score op rek boven de 14 punten zou hij een goed resultaat neerzetten voor zijn team. Het was ook genoeg voor een plek in de finale. Om niet van de dwarsligger af te vallen, kortte hij voor de zekerheid één combinatie van vluchtelementen in.

Zonderland kon nog wel een oefenbeurt gebruiken, en ook die wens kwam in vervulling. De Nederlandse turnmannen zetten in Doha een enorme stunt neer door voor het eerst in de geschiedenis de teamfinale te halen. Door de bonusbeurt aan de rekstok wist de tweevoudige wereldkampioen precies wat er straks nodig was om goud te halen. Hij kon nog een keer extra voelen.

Uchimura

Als alles goed zou gaan, kon alleen Kohei Uchimura zijn feestje nog verpesten. Maar de Japanner zit net in een periode, zoals die waar Zonderland net overheen is. Uchimura heeft sinds vorig jaar last van zijn enkel, die hij blesseerde op de WK in Montreal. Hij kwakkelt. Zonderland weet als geen ander wat voor effect dat heeft in een sport, waarin de winst ligt in de details. Voor goud moet alles kloppen.

Toen Uchimura aan de rekstok werd gehangen, zat Zonderland al breed lachend op de bank. Hij had net een van zijn beste beurten ooit geturnd, met twee keer twee vluchtelementen en een nette uitvoering. Zonderland had de lat heel hoog gelegd met een score van 15.100.

Hij rekende vlug uit wat de score van Uchimura ongeveer zou moeten worden en wist dat hij zou winnen.

De Japanner wist het ook. Na de afsprong lachte hij meteen naar zijn rivaal uit Nederland. Uchimura stak twee vingers omhoog om aan te duiden dat hij zelf tweede zou worden. Daarna klopte hij de Fries, die als enige boven de 15 punten kwam, op zijn schouder. Uchimura won inderdaad zilver met 14.800. De Amerikaan Samuel Mikulak pakte brons met 14.533.

Een zoon, een gouden plak, de felicitaties van Wesley Sneijder (die in Doha voetbalt) en een belletje van de minister-president. Het wonderjaar van Zonderland kan niet meer stuk. En nu snel terug naar huis, met een gouden souvenir voor de kleine man.

Lees ook:

Epke werkt in stilte aan zijn masterplan

Elke dag zit Epke Zonderland even in het zwembad van het hotel in Doha. Aan de rand van het bad doet hij wat rek- en strekwerk, om even later weer te vertrekken naar zijn kamer met airco. Zenuwen kent hij niet meer, hij werkt in een zee van rust toe naar het slotstuk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden