Reportage

In het water is nee niet altijd nee

Nederlandse jongens schelden, Marokkaanse jongens zijn interessanter en durven meer, vinden de meisjes in zwembad De Fakkel. De meisjes op de foto komen niet in het stuk voor. Beeld Werry Crone
Nederlandse jongens schelden, Marokkaanse jongens zijn interessanter en durven meer, vinden de meisjes in zwembad De Fakkel. De meisjes op de foto komen niet in het stuk voor.Beeld Werry Crone

Deze week is de pop-upredactie van Trouw in zwembad De Fakkel in Ridderkerk. Trouw spreekt met badgasten, badpersoneel en toezichthouders over de vraag: hoe houd je zwemmen veilig en leuk voor iedereen? Vandaag komen de meisjes in het zwembad aan het woord: aandacht is leuk, aanraken of opdringen is op het randje..

Niels Markus en Jenda Terpstra

Vier tienermeiden in felgekleurde bikini's zwemmen door de plastic flappen van het kleine buitendeel naar het subtropische bad. Twee van hen drukken zich omhoog, klimmen op de rand en kijken om zich heen. De 'irritante jongens' die de hele tijd achter hen aanzwommen zijn ze even kwijt.

Rosemarijne (13), Anieke (13), Joanne (12) en Rhodé (12) weten hoe je met jongens om moet gaan: gewoon een beetje 'bitchy' doen. Veel naar ze kijken. En als ze jouw kant op zwemmen doen alsof ze er niet toe doen. Ook de andere meiden zijn uit het bad op de kant geklommen en hebben hun handdoeken omgeslagen. Hun natte haren plakken tegen hun nek en in hun gezicht.

De hele middag al hangen ze met twaalf meiden in zwembad De Fakkel. Het Ridderkerkse bad ligt vanuit hun dorp op fietsafstand. In de zomer komen ze vaak in het buitenbad. Om te zwemmen, maar ook om de aandacht van de jongens.

Die krijgen, is niet moeilijk. "Gewoon ingaan op wat ze roepen", zegt Anieke. "Een beetje uitdagen", zegt Joanne. "Of op de trap heel dicht achter een jongen aanlopen naar boven", zegt Rhodé. De meisjes lachen hoog. Dat werkt zeker. De jongens vinden dat spannend.

Stoer doen

Tijdens het zwemmen proberen jongens andersom ook hun aandacht te trekken. "Ze doen stoer, maken bommetjes voor je neus", zegt Rosemarijne. "Of ze zwemmen achter je aan." Erachter komen wie van het groepje je leuk vindt is ook geen kunst. Joanne: "Jongens zeggen nooit zelf dat ze je leuk vinden. Dat laten ze hun vrienden doen. Als een groepje jongens op je af komt, dan gaat het om de achterste."

Dat het voor jongens soms verwarrend is wat meisjes wel en niet willen, vinden ze maar raar. "Meisjes laten duidelijk zien wat ze willen. Als we iets niet willen, zeggen we nee!" zegt Anieke. "Als we iets wel willen, of misschíen wel willen, dan zeggen we: Nou, nee", zegt Joanne. Ze kijken bloedserieus. "Jongens moeten beter opletten", zegt ze. "Eigenlijk zeggen we bijna nooit ja. Dat doe je gewoon niet."

Of 'nee' een 'ja' wordt, blijkt meestal na verloop van tijd. Het gaat niet altijd van harte. "Rhodé en ik zaten in het bubbelbad toen er een getinte jongen bij sprong", zegt Joanne. "Mijn vriend vindt je wel knap, zei hij."

De hele middag zwom het groepje jongens achter de meisjes aan. Later vroeg één van hen of hij Rhodé een kus op haar wang mocht geven. "Dat wilde ik niet", zegt Rhodé, "maar ik gaf toe omdat ze bleven doordrammen. Misschien is het laf als ik het niet doe, dacht ik. Ik vond nee-zeggen na een tijdje moeilijk."

Getinte jongens

Joanne en Rhodé hebben een zwak voor getinte jongens. "De Nederlandse jongens zijn irritanter", zegt Rhodé. "Die trekken aandacht met schelden." Vanmiddag nog scholden twee blanke jongens hen uit. Dat werkt dus niet. Joanne: "Marokkaanse jongens zijn knap, ze durven meer. En je kunt er wel mee lachen."

De meisjes vinden het lastig om te voelen wanneer aandacht trekken vervelend wordt. "Je voelt je echt stoer als ze naar je kijken", zegt Joanne. "Als ze je roepen dan ga je erin mee."

Het groepje van de jongen die Rhodé een kus gaf, zwom die middag onder water langs hen heen. Ze raakten hun benen aan. "Eerst vonden we het vervelend. We werden paniekerig", zegt Joanne. "Maar toen we op de kant zaten, besloten we toch terug te gaan. Boeien!"

Hun signalen vinden ze helder: als meiden je uitdagen, bij je in de buurt blijven of lachen met vriendinnen, mag een jongen doorgaan. Als ze boos worden, moet je stoppen. Aan je zitten gaat véél te ver. Altijd.

De vier meisjes zijn christelijk. Dat betekent geen seks voor het huwelijk. Zoenen mag wel, mits je vaste verkering hebt. Veel ervaring daarmee hebben ze niet.

Zouden ze naar de badmeester gaan, als jongens over hun grenzen gaan? Nee, zegt Anieke. "Dan voel je je een kleuter die het niet zelf op kan lossen." Joanne vult aan: "En je daagde eerst zelf ook uit. Naar de badmeester gaan als het te veel wordt of de jongens niet stoppen, is flauw."

De achternamen van de meisjes zijn bij de redactie bekend

Lees ook de eerdere afleveringen in deze serie

Badmeester Deef Kuiper: 'Zorg voor een klik, maar word nooit vriendjes met ze'.

De jongens in De Fakkel: 'Als je echt een meisje wilt, dan moet je naar het buitenbad als het open is'.

U kunt meepraten

Deze week was de pop-upredactie van Trouw in zwembad De Fakkel in Ridderkerk. Trouw sprak met badgasten, badpersoneel en toezichthouders over de vraag: hoe houd je zwemmen veilig en leuk voor iedereen? Aanleiding was de overlast in zwembad het Zuiderpark in Den Haag. In Ridderkerk herkenden ze de problemen.

De Fakkel is vandaag, Koningsdag, gesloten. Het werk van de pop-upredactie in het zwembad zit er hiermee op. Er zullen tot en met zaterdag nog wel verhalen in de krant verschijnen over De Fakkel.

Reageren kan nog altijd, via popup@trouw.nl of op Twitter: @pop_uptrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden