In het water gedijt Phelps weer

(Trouw)Beeld AP

Na negen hectische maanden is Michael Phelps terug in het wedstrijdbad. Een zeldzame nederlaag vormt het uitgangspunt voor een nieuwe olympiade van dominantie.

Ook Michael Phelps is een mens van vlees en bloed. Alleen is hij er een die in water beter gedijt dan op land.

In Peking werd de Amerikaan met acht gouden olympische medailles de icoon van de zwemsport. In februari kwam de reputatie van ideale sportman op een hellend vlak toen op de voorpagina van een Britse tabloid een foto verscheen waarop hij aan een hasjpijp lurkte.

Phelps had zich tijdens een feestje op een schoolcomplex laten verleiden tot een haal aan de pijp marihuana. Hij dacht onder vrienden te zijn, een fout die via een mobile telefoon met camera leidde tot de grootste nederlaag uit zijn carrière. Vele malen groter dan het zeldzame verlies dat hij zaterdag leidde bij zijn terugkeer in het zwembad.

Het was elk geval een grote misrekening in de zo minutieus uitgestippelde loopbaan van de zwemmer. Of misschien kwam de fout wel voort uit die beschermende strategie. Want als de pas 23-jarige Phelps in de afgelopen twaalf zwemjaren al mensenkennis opdeed, was dat vooral binnen de waterdichte wanden van zwembassins.

Het immense talent werd van de buitenwereld afgeschermd door zijn coach Bob Bowman en zijn moeder Debbie. Met beangstigende precisie werd een haast onmogelijk plan uitgevoerd dat leidde tot acht gouden medailles in Peking, een verbetering van het 36 jaar oude record van Mark Spitz.

Vervolgens werd een nieuw project opgezet dat moet leiden naar nieuw succes op de Spelen van 2012 in Londen. De lange pauze was daar een onderdeel van. Phelps kon even afstand nemen van het zwemmen om te leren leven in de normale maatschappij. Maar hij kreeg nauwelijks kans daar enig inzicht in te krijgen omdat hij vier maanden lang elke dag werd geleefd.

Tot de bewuste dag in februari, toen één moment van onoplettendheid hem fataal dreigde te worden. Dat had alles te maken met mensenkennis. Phelps heeft vele malen toegegeven dat hij een stomme fout heeft gemaakt en gezegd er spijt van te hebben. Bowman in de New York Times: „Michael wil mensen leren kennen en open tegen hen zijn, maar dat werkt niet. Je moet iedereen nu eenmaal met scepsis benaderen, wat natuurlijk treurig is.”

Ofschoon Phelps niet op doping was betrapt, werd hij door de Amerikaanse zwemfederatie drie maanden geschorst. De man uit Baltimore trok zich een maand lang in eenzaamheid terug, overdenkend of het nog wel zin had zijn monomane zwemloopbaan voort te zetten. Op een ochtend werd hij wakker met een bevestigend antwoord.

Na acht trainingsweken nam hij afgelopen weekeinde in Charlotte voor het eerst sinds Peking weer deel aan zwemwedstrijden. Na de eerste resultaten zei Phelps verder te zijn dan hij had gehoopt. Daaraan kon zijn nederlaag zaterdag op de 100 meter rugslag tegen olympisch kampioen Piersol niets afdoen. Exact een jaar geleden verloor Phelps voor het laatst, tegen Piersol op de rugslag

Die 100 rugslag vormt met de 100 vrij een nieuw doel met het oog op Londen. Het zijn disciplines die in Peking niet in zijn schema pasten, maar waarop hij kan excelleren. Vrijdag zwom hij ook nog de achtste tijd in de series 50 vrij, maar voor die sprint ontbreekt de echte explosiviteit. Het onderdeel staat in het teken van de 100 vrij die Phelps vannacht zwom met zijn aangepaste techniek, de molenwiek. Verder won Phelps in Charlotte de 200 vrij en 100 vlinder, afstanden waarop hij olympisch goud won.

Phelps was verbaasd over de overstelpende media-aandacht, die normaal gesproken in een na-olympisch jaar bij Amerikaanse zwemwedstrijden afwezig is. Die media toonden zich weer verbaasd dat Phelps ongeschoren het water in dook en zwom in een badpak dat in de huidige revolutionaire tijd antiek mag worden genoemd.

Toch was hij in zijn oude schoolbadpak model 2004 onverwacht snel. „Het voelde geweldig om weer te racen”, aldus Phelps. „Dat is het belangrijkste. Ik heb er nog altijd de drive en passie voor.”

Bowman was zelfs blij met zijn zeldzame nederlaag. „Als Michael wordt verslagen, herinnert hij zich de race beter. Als ik hem dan vraag om extra kicks te doen om de 100 rug te verbeteren, dan hecht hij daar meer waarde aan.”

Met andere woorden: de wereld is gewaarschuwd, Phelps gedijt weer in zijn biotoop.

Phelps lacht breeduit na zijn overwinning in Charlotte op de 200 meter vrij. ( FOTO AFP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden