In het voormalig MC Zuiderzee kun je na de overname door St. Jansdal niet zomaar meer bloed laten prikken

Medewerkers tijdens de verbouwing van het MC Zuiderzee zodat het ziekenhuis kan worden samengevoegd met het medisch centrum St Jansdal. Beeld ANP

De zelfstandige klinieken in Lelystad doen er alles aan om patiënten niets te laten merken van de ruzies met het St. Jansdal.

Even naar het ziekenhuis is voor inwoners van Lelystad en omstreken niet meer zo vanzelfsprekend als vorig jaar. Toen was er nog een algemeen ziekenhuis, het MC Zuiderzee. Na het faillissement en de overname door St. Jansdal botsten orthopeden, kaakchirurgen en reumatologen met de nieuwe eigenaren en begonnen voor zichzelf. Wat merken bijvoorbeeld reumapatiënten daarvan?

Een deel van de reumatologen is overgestapt naar de zelfstandige kliniek Reumazorg ZWN. Als een patiënt de arts volgt, kan hij geen bloed meer laten prikken in het ziekenhuis. Wij behandelen geen patiënten van concurrerende klinieken, stelt St. Jansdal. De patiënt moet uitwijken naar Almere om bloed te laten prikken. Dat geldt ook voor andere diagnostische behandelingen, zoals röntgenfoto’s. “Die foto’s hebben mensen niet dagelijks nodig”, zegt de bestuursvoorzitter van Reumazorg WZN, Josien Veris. “Een röntgenfoto maak je eens in de twee of drie jaar. Toch beginnen we binnenkort met een eigen röntgenunit die we samen met andere zelfstandige behandelcentra, huisartsen en andere zorgverleners opzetten. Dan hebben patiënten in Lelystad een tweede punt om foto’s te maken.” Ja, dat is extra concurrentie voor St. Jansdal, maar dat hebben ze aan zichzelf te danken, zegt Veris. Moeten ze maar samenwerken.

Concurrentie

Mag St. Jansdal zomaar patiënten weigeren van een andere kliniek? Als het bijvoorbeeld gaat om spoedeisende hulp natuurlijk niet, maar bij een diagnostische behandeling ligt dat anders. St. Jansdal beroept zich op concurrentieoverwegingen. “Samenwerken met een concurrent gaat in dit geval ten koste van onze mogelijkheden om een compleet zorgaanbod voor Lelystad te realiseren”, stelt het ziekenhuis. Immers, door alle concurrentie wordt het moeilijker voor St. Jansdal om in Lelystad het hoofd boven water te houden.

Maar Reumazorg ZWN vraagt zich af of het ziekenhuis zich niet schuldig maakt aan misbruik van marktmacht. Zij heeft de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gevraagd onderzoek in te stellen.

Een ander probleem van het nieuwe Reumazorg ZWN in Lelystad is dat de locatie nog nog geen contract heeft kunnen sluiten met zorgverzekeraar Achmea, daar wordt nog over gesproken. De zorgverzekeraar vergoedt nu ongeveer driekwart van de kosten. Maar daar merken de patiënten niets van, zegt Veris. “De rest hoeven patiënten niet bij te betalen, dat leggen wij bij.”

De zelfstandige kliniek Kaakchirurgie Lelystad, die werd opgericht door opgestapt personeel uit MC Zuiderzee kampt met hetzelfde probleem en is nog in gesprek met de zorgverzekeraars over contracten.

Lees ook:

Ziekenhuis weigert bloed prikken bij patiënt van concurrent

De strijd om de patiënt in Flevoland wordt grimmiger, en de patiënt is de dupe. Ziekenhuis St Jansdal weigert röntgenfoto’s, bloedafname en ander diagnostisch onderzoek bij patiënten van zelfstandige klinieken in Lelystad. 

De patiënt in Lelystad valt tussen wal en schip

Kijkt er nog iemand naar het belang van de patiënt in de strijd om de zorg in Flevoland?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden