In het vliegtuig leek de ellende al ver weg

De vlucht uit Haïti met adoptiekinderen kwam gisteren aan in Nederland. Hun nieuwe ouders vingen hen op, achter gesloten deuren.

Even staat het jongetje stil. Hij is een jaar of zes, en loopt aan de hand van een begeleider in de richting van de bus die hem naar de terminal van Vliegbasis Eindhoven brengt. Op enkele tientallen meters afstand taxiet met luid geraas een Hercules van de luchtmacht voorbij. Machtig interessant, ook voor een jongetje uit het door de aardbeving getroffen Haïti. Een man in een fluorescerend hesje maant hem door te lopen.

Gistermiddag arriveerde een toestel van Arke met aan boord 106 Haïtiaanse kinderen. Ze zijn nog verwikkeld in de adoptieprocedure, maar minister Hirsch Ballin (justitie) besloot de kinderen versneld naar Nederland te laten komen. De Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) en Vereniging Wereldkinderen vreesden voor hun levens, als ze langer op het eiland zouden blijven.

De jongste kinderen worden gedragen door medewerkers van de adoptiebureaus of personeel van de vliegbasis. ’Cargo handling’ (bagageafhandeling) staat er op sommige ruggen. De kinderen, tussen de nul en de zeven jaar oud, zijn goed ingepakt in blauwe dekens. Een meisje met een oranje Arke-tas kijkt brutaal naar de rij journalisten en cameramensen achter het afzetlint. Een enkel kind huilt luid.

De kinderen hebben geen verwondingen, vertelt Macky Schouten, voorzitter van de NAS. „De kinderen waren moe en hebben tijdens de vlucht geslapen. Tegen het eind van de reis werd de een na de ander wakker, en hebben ze gespeeld. Het werd nog een vrolijke bende.”

In Port-au-Prince was dat anders. De Nederlanders kregen pas na dagen op Curaçao toestemming om het vliegveld aan te doen. Ze hadden één nacht de tijd om de gezondheid van de kinderen te controleren en ze aan boord te brengen. Dat zorgde voor stress, vertelt Schouten.

De organisatie koos nu bewust voor de rust van Vliegbasis Eindhoven, waar een hele terminal voor de nieuwe gezinnen is vrijgemaakt. De kinderen ontmoetten daar hun nieuwe ouders. Van negen kinderen is de procedure zó pril dat ze nog geen nieuwe ouders hebben. Zij komen in pleeggezinnen. Veertien kinderen reizen verder naar Luxemburg.

Adoptiekinderen uit Haïti worden op Vliegbasis Eindhoven naar de terminal gebracht waar hun nieuwe ouders wachten. ( FOTO WERRY CRONE, TROUW)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden