John van Leerdam Beeld
John van Leerdam

TelevisieKijk

In ‘Het vermoeden’ verbindt John Leerdam zijn passies aan elkaar

Op 4 april 1968 werd dominee Martin Luther King doodgeschoten. Voor John Leerdam, voormalig politicus en oprichter en directeur van Stichting Julius Leeft! is de politiek leider en voorvechter van burgerrechten in de VS ook nu nog een belangrijke inspiratiebron.

In ‘Het Vermoeden’ ontmoet presentator Marleen Stelling de op Curaçao geboren Leerdam (57). Zijn twee grote passies politiek en kunsten probeert hij op geheel eigen wijze met elkaar te verbinden. Hij wil politici bewust maken van hoe het er aan toegaat in de wereld van theater, film en al die plaatsen waar mensen hun best doen om op een creatieve manier verhalen te vertellen die er maatschappelijk toe doen. Met zijn stichting brengt hij voorstellingen op de planken die gaan over Nederlands onverwerkt verleden, vaak gekoppeld aan onze koloniale geschiedenis.

Afgewezen op de toneelschool

Leerdam, kleinzoon van een dominee, is zijn christelijke achtergrond trouw gebleven. De Evangelische Broedergemeente is voor hem hetzelfde als thuiskomen bij zijn Surinaamse roots- en identiteit. Daarnaast is het voor hem vanzelfsprekend om aandacht te vragen voor het zwarte perspectief in de samenleving.

Dat begon al toen hij werd afgewezen op de toneelschool omdat hij als zwarte auteur geen toekomst zou hebben. Hij vond dat dit nooit iemand meer mocht overkomen en leerde zo dat een kunstenaar zaken kan agenderen die zowel pijnlijk als belangrijk zijn. Nu weet hij hoe belangrijk het is dat er in de kunsten ruimte is en moet zijn voor culturele diversiteit. De Black Achievement Month van komend najaar, waarvan Leerdam artistiek leider is, wil daar een verdere positieve bijdrage aan leveren.

EO, Het Vermoeden: John Leerdam, 7 juli, 11.35, NPO 2.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden