In het uitslagenblok stond Sno vroeger voor: Scheidsrechter Niet Opgekomen.

Weer een nieuwe jongen bij Oranje. Sno. Ik wist tot vorige week niet wie Sno was. Zelfs wist ik niet eens waar hij voetbalde. Tot Marco van Basten hem pardoes in zijn voorselectie koos en ik Sno even later in het reservetenue van Celtic op een niet al te overtuigende manier in het kader van de Champions League zag stofzuigen. Sno – in het uitslagenblok stond het vroeger voor: Scheidsrechter Niet Opgekomen.

Als gemankeerde voetballer heb ik een keer een sno-wedstrijdje meegemaakt. Nou ja, dan maar wat vroeger bier drinken, want de voorgestelde grensrechter van de tegenpartij vonden we als grensrechter al erg genoeg.

Sno – misschien wordt hij op 15 november tegen Engeland wel de 686ste speler in 101 jaar Nederlands elftal. Hij staat er voorlopig beter voor dan Seedorf. Maar als het tot een Oranjedebuut komt, moet Sno natuurlijk wel oppassen. Zo ben je international, zo sta je nergens meer in deze moderne voetbaltijd. Denk maar aan Yildirim, Meerdink, Hofs, Vlaar, John, Denneboom en Van den Bergh.

Sno vind ik natuurlijk wel een aanwinst voor mijn kortste-namen-Oranje. Met Mol, Vis en Kok zit Sno nog wel even op de wisselbank, want dit is het team: Mul, Bul, Jol, Sol, Pijs, Bak, Rep, Tap, Pijl, Tol, Roy. Heerlijk elftal – praat makkelijk in het veld.

Van vier letters hebben we er overigens nog veel meer. Oranje-4A bestaat uit: Quax, Haak, Stam, Krol, Haan, Jonk, Wels, Mols, Kist, Smit en Geel. Voor Oranje-4B kies ik voor: Baay, Kuijs, Vink, Punt, Bosz, Been, John, Kist, Kuijt, Drok en Lens.

Voor één-lettergrepigen met vijf karakters keus te over. Het A-team: Kraak, Drost, Blind, Mundt, Strik, Kreek, Swart, Geels, Kieft, Groot, Aarts. En dan zijn deze veertien voor het B-elftal nog over: Arntz, Pronk, Prins, Brüll, Snoek, Krijgh & Krijgh, Schaap, Kools, Kluin, Soons, Schot, Groen en Feith.

Ook de Hollündische Nationalmannschaft mag er zijn: Göbel, Brüll, Möring, Früser, Mühren und Mühren, Küchlin, Krüzen, Hörburger, Breitner und Drüger. Spelen ze in de Elzas, dan kunnen ze altijd nog de hulp inroepen van De Serière, Le Fèvre, Formenoy, Massy en Dumortier.

Martin Gauss is de bondscoach van het beestachtige Oranje, waarvoor hij kan kiezen uit Vink, De Wolf, Schapendonk, Valke, Kraay, Haan, Veldhoen, Snoek, Schaap, De Bock, Mol, Van der Zalm, Vis en Vos.

Een sterke sparringpartner voor dat team vormt ongetwijfeld het topografische Oranje. Bondscoach Van der Leck stelt dit eerste team op: Van Breukelen, Van Aerle, Rijsbergen, Israël, Van Bronckhorst, Van Gastel, Seedorf, Valkenburg, Van Ede, Van Mierlo en Babel. En dan heeft hij op de bank nog Westerveld, O(b)pdam, Doesburg, Steenbergen & Steenbergen, Van Raalte, Van Leur, Barendregt, Van Boxtel en Van Tilburg.

De kakkers hebben tenslotte ook hun eigen Oranje. Dit team valt onder de hoede van coach Antonius Bruins Slot en komt voor de centrale training bijeen op het veld van HVV, ‘De Groote Haagsche’, aan de Wassenaarseweg. De basiself: Eduard Laurens Pieters Graafland, dr. Karel Willem Hendrik Gleenewinkel Kamperdijk, mr. Pieter Boelmans ter Spill, dr. Georges François de Bruyn Kops, ir. Guustaaf Paul van Hecking Colenbrander, jonkheer Albert Willem Snouck Hurgronje, ir. Oscar Emile Ridder van Rappard, jonkheer Jan Gualtherus van Breda Kolff, Johannes Vennegoor of Hesselink, Willem Rudolf Westra van Holthe en jonkheer Charles van Baar van Slangenburgh. Voor deze ploeg neemt Vennegoor of Hesselink de strafballen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden