’In het stemhokje zijn we wel eens vreemdgegaan’

'We houden de discussie nu binnenskamers.' ( JÿRGEN CARIS, TROUW.)

In hun vorige huis in Haarlem hingen in verkiezingstijd twee affiches voor de ramen, PvdA voor haar en D66 voor hem. Maar nu Jan Hoekema (58) burgemeester is in Wassenaar, vinden ze het niet langer passend om hun politieke voorkeuren zo opzichtig uit te venten. „We houden de discussies meer binnenskamers’, zegt Hoekema’s partner Marleen Barth (46).

Inhoudelijk zijn de twee oud-Kamerleden het op één punt oneens: het zelfstandige gymnasium. Daar is sociaal-democrate en oud-voorzitter van de onderwijsbond CNV eigenlijk Barth tegen, al heeft haar eigen zoon er wel een jaar op gezeten. D66’er Hoekema is voor, zolang het gymnasium maar toegankelijk is voor iedereen. „Mensen denken weleens dat we hier de hele dag over onze militaire bijdrage aan Afghanistan zitten te discussiëren, of over andere politieke dingen. Dat is niet zo. Het categoraal gymnasium is het enige waar we echt van mening over verschillen”, zegt Barth. „En we hebben het altijd met een glimlach afgedekt.”

Voor het overige gaan de discussies over strategie en vorm. En dan kan het er weleens hard aan toe gaan. Zoals bij voorbeeld daags na het overlijden van D66-oprichter Hans van Mierlo, toen Wouter Bos Job Cohen naar voren schoof als nieuwe partijleider van de PvdA. „Wouter noch Job besteedde die dag aandacht aan het overlijden van Van Mierlo. Daar had ik echt de pest over in”, zegt Hoekema. „Het wordt in de PvdA heel erg onderschat hoeveel pijn dat deed dat Van Mierlo gewoon werd vergeten.” Barth voelde dat aanvankelijk inderdaad niet zo aan. „Menselijk snap ik wel dat D66 dat heel naar vond”, zegt Barth. „Maar politiek denk ik: kom op mensen, we moeten weer verder. En ik was ook wel heel blij met de komst van Cohen.”

Beiden zijn ze in het stemhokje een keer, wat zij noemen, vreemd gegaan: hij stemde op haar om haar in de Kamer te houden, zij stemde op hem om dezelfde reden. Dat was voor alle twee een uitzondering, vanwege persoonlijke motieven. Hoewel: „Als Wouter Bos partijleider was gebleven en als D66 Ser-voorzitter Rinnooy Kan naar voren had geschoven als kandidaat voor het premierschap, dan had ik deze keer D66 zeker overwogen”, bekent Barth, die voorzitter is van GGZ-Nederland.

En heeft Cohen vat op D66’er Hoekema? „Ik heb twee zielen in mijn borst”, zegt hij. „Een goed en wijs bestuurder geeft zijn krachten aan ons land. Als burger heb ik daar een goed gevoel bij. Maar ik zie tegelijkertijd dat de PvdA keuzes ontloopt en dat D66 het er moeilijk mee heeft. De teller gaat voor ons anders lopen nu Cohen meedoet. Maar we hebben een stevig fundament, van 12 a 15 zetels. Die krijgen we wel weer terug.”

Halverwege de campagne constateert Barth dat die voor de PvdA ’niet vlekkeloos’ verloopt. „Maar ik hou goede moed, want er zijn nog steeds veel mensen die vertrouwen in Cohen hebben. En dat heb ik ook.”

Hoekema en Barth zien hun partijen wel weer samen regeren. Beide hebben er voordeel van, zegt Barth: „D66 kan de PvdA verleiden te hervormen. De PvdA kan D66 op het rechte pad houden qua sociale rechtvaardigheid en voorkomen dat de partij naar rechts afglijdt.” „Nou nou, dat klinkt wel erg moreel en hoogstaand”, reageert Hoekema. „Zo zou ik dit nooit naar voren brengen.” Maar, zegt hij eerlijk, inhoudelijk heeft zijn vrouw wel een punt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden