In het spoor van zijn moeder

Het nieuws van vandaag heeft voorgangers in de geschiedenis. Vijftig jaar na prinses Beatrix bezoekt kroonprins Willem-Alexander New York in het kader van Hudson-400-jaar.

Als kroonprins Willem-Alexander komende dinsdag in New York het startsein geeft voor een kleine week van evenementen in het kader van het Hudson-400-jaar volgt hij het voetspoor van zijn moeder. Vijftig jaar geleden bezocht toen nog prinses Beatrix New York voor een Hudson-herdenking.

Ze maakte haar entree in de stad op 11 september 1959: precies 350 jaar nadat kapitein Henry Hudson, die voor de Verenigde Oostindische Compagnie een doorgang naar China zocht, de Baai van New York binnenvoer. In de huidige Hudson-evenementen wordt die dag niet benadrukt, want New York gedenkt op 11 september allereerst de terreuraanslag op de WTC-torens in 2001.

Als eerbetoon aan Hudsons ontdekkingstocht kwam de kroonprinses in 1959 ook op een schip naar New York. Waar hij het gebied, waar later Nieuw-Amsterdam gesticht werd, voorloper van New York, op zijn houten schip De Halve Maen binnenvoer, maakte de 21-jarige Beatrix de tocht van Nederland naar New York op de gloednieuwe lijnboot van de Holland-Amerika-Lijn, de imposante Rotterdam.

Volgens The New York Times had Beatrix de dagen op zee doorgebracht met ’dansen, zwemmen en op het dek wandelen in blue jeans’. Dat laatste vond de krant blijkbaar erg bijzonder voor een prinses. Maar toen ze in Manhattan aan wal stapte, droeg Beatrix, die neergezet wordt als ’blond, met roze wangen’ een nette marineblauwe jurk. Haar groene verenhoed verborg niet ’de gouden glanspunten van haar haren’.

Het absolute hoogtepunt op die Elfde September was de ’ticker-tape parade’, die Beatrix aangeboden kreeg. Terwijl de prinses per open Cadillac over Broadway van de haven naar het stadhuis werd gereden, gooiden New Yorkers papieren snippers en confetti uit de ramen van de omringende hoogbouw. Volgens de krant hadden die snippers ’toepasselijke pastelkleuren’. Zo’n tweehonderdduizend mensen stonden rond het middaguur langs de route om Beatrix te zien.

Er volgde een receptie voor het stadhuis. Terwijl de kroonprinses wat zenuwachtig aan een toespraak begon, raakten in het publiek twee padvindsters bevangen door de nazomerse hitte. Ze werden snel het stadhuis ingedragen. Na een lunch gaf Beatrix in haar hotel een persconferentie.

Daarbij kwam, opnieuw volgens The Times, ’het meisje in de prinses snel naar boven’. Ze giechelde eventjes, maar herstelde zich snel. Beatrix keek „kort afkeurend toen haar mening gevraagd werd over rock ’n roll muziek en zei toen: ’Ik hou er niet bepaald van, maar ik heb er ook niets tegen.’”

Drie dagen later zat ze in Washington, waar op het Witte Huis president Eisenhower en zijn vrouw haar een lunch aanboden. Daarna toerde Beatrix enkele dagen door het gebied aan de Hudson-rivier rondom Albany, de hoofdstad van de staat New York. Beatrix bracht in die streek ook een bezoek aan Eleanor Roosevelt, de vroegere first lady van Amerika.

In Albany zelf kreeg Beatrix, gekleed in ’een delftsblauwe jurk’ weer een rijtoer aangeboden. Op zondag ging ze met gouverneur Rockefeller, zijn vrouw en drie van hun kinderen ter kerke in de oude First Dutch Reformed Church. De Rockefellers boden Beatrix ook nog een privé-feestje aan, waarbij ze nadrukkelijk ook andere jongelui vroegen om met de 21-jarige prinses te praten. De gasten hoefden niet te buigen voor Beatrix. „Amerikaanse dames zijn niet zo goed in het buigen”, wist mevrouw Rockefeller.

The Times bleef Beatrix de hele reis op de voet volgen. In New York zelf zag de verslaggeefster Beatrix, buiten haar officiële programma om, een bekende platenzaak binnenlopen. Het winkelpersoneel vond haar ’alleraardigst’. Het verklapte dat ze zo’n vijftien langspeelplaten had gekocht, „vooral klassiek”. Volgens de krant had Beatrix ook stilletjes „verschillende nachtclubs en theaters” in de stad bezocht.

Na elf dagen vloog Beatrix weer terug naar Nederland. Op Schiphol stonden volgens het persbureau AP koningin Juliana en ’een juichende menigte van vierhonderd’ haar op te wachten. Het bezoek had „zoveel hoogtepunten dat ik er niet eentje uit kan lichten”, verzekerde de toenmalige kroonprinses.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden