In het spoor van hun (over)grootvader

Familie Khomeini keert terug in de Iraanse politiek. Nazaten ayatollah zijn hervormingsgezinde geestelijken.

Ze hielden zich politiek stil: de Khomeini's, afstammelingen van wijlen ayatollah Ruhallah Khomeini, architect van de islamitische revolutie van 1979 en grondlegger van de islamitische republiek. Maar nu heeft diens kleinzoon, de hervormingsgezinde geestelijke Hassan Khomeini (43), zich kandidaat gesteld voor de Vergadering van Experts. De verkiezingen zijn volgende maand, als ook een nieuw parlement wordt gekozen.

De Vergadering van Experts is een orgaan dat bestaat uit 86, voornamelijk conservatieve, geestelijken, die verantwoordelijk zijn voor het aanwijzen van een nieuwe opperste leider. Die kiezen ze bij voorkeur uit hun eigen gelederen, als de huidige, Ali Khamenei, komt te overlijden of zijn werk niet meer kan doen. De geestelijk leider is de hoogste macht in Iran.

Een zetel in de Vergadering van Experts is voor acht jaar. De komende verkiezingen zijn extra belangrijk, omdat Ali Khamenei met zijn 76 jaar al flink op leeftijd is. De kans is daardoor aanzienlijk dat de Vergadering die in februari wordt gekozen in de positie komt om een nieuwe geestelijk leider te benoemen.

Met de verkiezingen op komst is de opvolging van de geestelijk leider een onderwerp van gesprek geworden. En dat is bijzonder. Tot nu toe werd het als ongepast beschouwd om hierover te spreken, want dat zou een ondermijning zijn van de positie van Khamenei. Zelfs toen hij vorig jaar werd geopereerd aan prostaatkanker, werd er niet publiekelijk over zijn opvolging gesproken.

Oud-president Rafsanjani, die net als president Rohani een zetel heeft in de huidige Vergadering van Experts, verbrak onlangs het taboe door bekend te maken dat er binnen de Vergadering een commissie is ingesteld die alvast kijkt naar potentiële kandidaten voor de opvolging. Rafsanjani liet ook nog weten dat, in het geval dat de Vergadering geen geschikte kandidaat zou kunnen vinden, er wellicht een groep personen wordt aangesteld die de macht deelt. Dat zou een ander heilig huisje omver trappen: het door imam Khomeini ingestelde principe van de 'Velayat-e-Faqi', de heerschappij van de islamitische rechtsgeleerde, waarmee het principe wordt bedoeld van een geestelijk leider die in zijn eentje de hoogste macht heeft.

De kandidatuur van de populaire Hassan Khomeini kan een frisse wind laten waaien in de conservatieve Vergadering van Experts. Maar het is niet alleen kleinzoon Hassan die in de schijnwerpers is komen te staan. Ook diens achttienjarige zoon, Ahmad, de achterkleinzoon van imam Khomeini, timmert aan de weg.

Deze tiener is goed opgeleid, draagt hippe kleding, heeft hervormingsgezinde aspiraties en is continu aanwezig op sociale media. Zo heeft hij op Instagram al 150.000 volgers. Op zijn pagina prijken Rafsanjani, de vroegere president Mohammed Khatami, maar ook de oppositieleiders Mir Hoessein Moesawi en Mehdi Karroebi, die al sinds 2011 onder huisarrest staan.

Maar Ahmad is niet alleen maar hip en politiek geëngageerd. Hij heeft ook een religieuze kant. Zo verschenen vorig jaar op sociale media foto's waarop hij een gebed leidt, gekleed in het gewaad van een geestelijke.

Een kwart van de Iraanse bevolking is tussen de 15 en 24 jaar. Omdat deze groep een derde uitmaakt van het Iraanse electoraat, is de politieke mening van deze jongeren uiterst belangrijk. Hassan en Ahmad Khomeini zijn bij uitstek geschikt om ook deze groep politiek te inspireren.

Net als zijn zoon is vader Hassan nog relatief jong, en beiden dragen de machtige familienaam Khomeini, eren het gedachtegoed van hun illustere voorvader, maar willen ook een hervormingsgezinde politieke koers varen. Juist deze combinatie kan een succesformule zijn om veel Iraanse jongeren te bereiken. Net als hun (over)grootvader decennia geleden deed, maar dan in een modern jasje.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden