In het spoor van de Statsminister
De Denen hebben er zelfs een nieuw woord voor: fictie-toerisme, naar de locaties van populaire series als 'The Killing' of 'Borgen'. Met een gids naar de burcht van Birgitte Nyborg.
Goed nieuws voor fans van de Deense tv-serie 'Borgen' over statsminister- spreek uit: stätsminister - Birgitte Nyborg, waarvan in Nederland net het eerste seizoen gaande is. Want terwijl in Denemarken seizoen 3 net is uitgezonden en er geen plannen zijn voor een vervolg, kun je toch nog een dosis Borgen tot je nemen. Dit keer in de vorm van een stadswandeling in Kopenhagen.
De Denen hebben er zelfs een nieuw woord voor: fictie-toerisme. Eerder trokken vooral Engelse, Duitse en Nederlandse toeristen naar de Deense hoofdstad voor 'The Killing'-wandeling door Nordic Noir-Kopenhagen. Vanaf april is er nu ook de 'Borgen'-wandeling, speciaal bedoeld voor second timers, zoals dat heet in het jargon van de toeristenbranche: mensen die Kopenhagen al een keer bezocht hebben en nu de stad op een andere manier willen leren kennen. Een stadsgids zorgt daarbij voor een uniek inkijkje in de Deense samenleving.
"Hoe doen die Deense vrouwen dat toch, het combineren van werk en privéleven? Daar krijg ik altijd een heleboel vragen over", vertelt stadsgids Dorte Jespersen (60), die de 'The Killing'-wandelingen doet en volgende week met de eerste Borgen-gangers op pad gaat. "Dan leg ik uit dat Deense vrouwen een jaar bevallingsverlof hebben. Dat er zoiets bestaat als opvanggarantie, zodat ze zeker weten dat een kind een plaats krijgt in het kinderdagverblijf als ze weer gaan werken. En dat een vader of moeder recht heeft op een vrije dag op de eerste ziektedag van hun kind", zegt Jespersen.
Zelf is ze een grote fan van Borgen en volgens haar is het geen toeval dat Deense tv-series zo in de lift zitten. "Het is spannend om te zien hoe moderne, professionele vrouwen recht op hun doel afgaan en voor welke keuzes ze staan." De serie is volgens haar zo fraai vormgegeven omdat Deense filmmakers veelzijdig zijn. "Ze voelen zich niet te goed om met verschillende genres te werken, zoals film, tv, muziekvideo's en reclamefilms." In één adem door vertelt ze dat de scenarioschrijver van Borgen, Adam Price, afkomstig is uit een bekende Deense familie van kunstenaars en toneelspelers.
We zullen niet te veel verklappen over de originele wandeling, die natuurlijk eindigt bij Christiansborg - in de volksmond Borgen - waar het Deense parlement huist en waar Birgitte Nyborg in de tv-serie haar dagelijkse bezigheden heeft. Borgen (De Burcht) ligt op een eiland midden in de stad en was oorspronkelijk een verdedigingswerk en het koninklijk paleis. Veel scènes zijn opgenomen in en rond deze gebouwen, zoals in de lange zuilengang buiten, waar Birgitte ontmoetingen heeft met haar collega's. Bij de vijver in het midden van de koninklijke rijbaan bespreekt ze haar dilemma's met haar oude vriend en partijgenoot Bent Sejrø. In de nabijgelegen tuin van de koninklijke bibliotheek overlegt ze met haar spindoctor Kasper Juul. Deze tuin is een verborgen oase in de stad, die je juist als gewone toerist niet zo snel vindt.
Overigens bestond er al een wandeling die je zelf kunt lopen, zonder gids. Die wandeling van de Deense VVV voert naar andere oases, zoals naar het Bernstorff Slot aan de rand van de stad. Dat wordt in de serie gebruikt als het officiële verblijf van Birgitte. Dit slot is tegenwoordig een populaire plek voor een zondagsbrunch.
Ook de wijk waar Birgitte woont met Philip en de kinderen is in die wandeling opgenomen. Deze zogeheten Ebert-wijk met huizen uit 1896 ligt verborgen in een druk stadsdeel. De stijlvolle en rustige villawijk heeft een mooi pleintje en een prachtige fontein als middelpunt.
Met een gids de Borgen-wandeling lopen is toch leuker, juist vanwege de details die je te horen krijgt. Zo adviseert Dorte Jespersen om na de wandeling naar Kanalkafeen te gaan en daar op het terras traditioneel Deens smørrebrød te bestellen, met uitzicht op Borgen. "Dit eetcafé wordt veel bezocht door de werkelijke politici, spindoctors en journalisten in Denemarken", zegt Jespersen, die en passant ook nog even het adres opzoekt van de winkel waar ze de Sarah Lund-trui verkopen van 'The Killing'. "Ook daar krijg ik enorm veel vragen over. De trui is gemaakt met mooie lichte schapenwol van de Faeroër-eilanden. Maar zet er wel bij dat die truien heel duur zijn." Veel Denen waren laaiend enthousiast over seizoen een en twee, maar vonden het derde seizoen van Borgen tegenvallen. Deense recensenten noemden de laatste afleveringen 'soap-achtig' en 'voorspelbaar'. Maar volgens onze stadsgids zal scenarioschrijver Adam Price er niet wakker van liggen. "Hij is een multitalent met veel ijzers in het vuur. Samen met zijn broer heeft hij een enorm populair kookprogramma. De broers hebben ook twee goed bezochte restaurants in de hoofdstad."
Over de bekende, van oorsprong Engelse kunstenaarsfamilie waar de broers uit voortkomen weet Petterson nog meer mooie verhalen. De ouders van Price waren als toneelspelers verbonden aan het Koninklijke Theater. Zijn tante, een bekende prima ballerina, heeft model gezeten voor de kleine zeemeermin, het nationale symbool van Denemarken dat in de haven van Kopenhagen staat. Maar zij weigerde destijds om naakt te poseren. Daarom gebruikte beeldhouwer Edvard Eriksen alleen haar hoofd als voorbeeld. Zijn eigen vrouw zat model voor het lichaam.
Het parlementsgebouw van Denemarken, Christiansborg - in de volksmond 'Borgen' genoemd.
Fictie-toerisme
Borgenwandelen
'Borgen'-wandelen met gids: elke zaterdag om 14.00, verzamelen bij Vesterport Station, prijs 14 euro. Duur: circa anderhalf uur. Zie www.peterogping.dk.
Wandelen zonder gids: www.visitcopenhagen.com/see-and-do/borgen.
Voor echt Deens eten en doorbomen met een Deens echtpaar of gezin: www.dinewiththedanes.dk. Als je toch Borgen bezoekt, kun je ook een (gratis) rondleiding doen door het parlementsgebouw. Andere tip: de koninklijke ontvangstzalen, waar de geschiedenis van Denemarken is verwerkt op moderne wandtapijten. Ook de koninklijke stallen zijn toegankelijk voor het publiek.
Traditionele smørrebrød: www.kanalcafeen.dk
Restaurants van de gebroeders Price: www.brdr-price.dk
undefined