ReportagePost

In het sorteercentrum van PostNL zijn ze helemaal klaar voor de overname van Sandd

Een depot van PostNL in Waddinxveen  Beeld ANP
Een depot van PostNL in WaddinxveenBeeld ANP

Vanaf 1 februari gaat het blauw van postbedrijf Sandd voorgoed over in het oranje van PostNL. Ook 4300 Sandd-medewerkers maken de overstap. In het sorteercentrum in Amsterdam zijn ze er helemaal klaar voor.

Tientallen paarse brieven vliegen door de machine van het sorteercentrum van PostNL aan de rand van Amsterdam. Deze brieven werden tot nu toe gesorteerd door Sandd. Maar nu de overname per 1 februari een feit is eindigen ze straks in een oranje posttas.

Logistiek directeur van PostNL, Sipke Spoelstra, wijst vanaf een loopbrug naar de stapel paarse brieven die in een krat worden geduwd. “Doordat mensen de laatste jaren steeds minder post versturen, staan de sorteermachines nu iedere middag een paar uur stil. Met de extra post die de overname van Sandd met zich meebrengt kunnen die vanaf dit weekend weer op volle toeren draaien. Dan kunnen we nog efficiënter werken.”

PostNL krijgt er met de fusie niet alleen meer post bij maar ook de hele infrastructuur van Sandd. Toch zal PostNL geen van de kantoren, vrachtwagens en machines van Sandd gaan gebruiken. “Sandd heeft alle materialen gehuurd of geleased. Alle gebouwen en spullen gaan dus gewoon terug naar de verhuurder”, zegt Spoelstra.

Een leger van 16.000 postbezorgers

Wel hard nodig zijn de 4300 nieuwe collega’s – Sandd-medewerkers – die vanaf zaterdag bij PostNL werken. Alle 11.000 postbezorgers van Sandd kregen van PostNL een baan aangeboden. 40 procent haakte op voorhand af. Van de 60 procent die een overeenkomst kreeg aangeboden ging 60 procent akkoord. Zij worden nu toegevoegd aan de 16.000 postbezorgers die al bij het postbedrijf werken.

Balen ze er bij PostNL niet van dat niet meer postbezorgers van Sandd zich bij hen hebben aangesloten? “De arbeidsmarkt biedt op dit moment goede mogelijkheden. Velen hebben ook gekozen voor de sociale regeling die Sandd haar medewerkers heeft geboden”, zegt Resi Becker, directeur postbedrijf bij PostNL. Anderen zagen af van een contract bij PostNL omdat ze te weinig uren zouden krijgen of omdat ze een vijfdaagse werkweek niet zagen zitten.

PostNL heeft wel de hoop dat er nog wat exta Sandd-personeel overstapt. Als extra stimulans heeft het laten weten dat Sandd-medewerkers ook na de overname nog met voorrang mogen solliciteren. Op dit moment staan er bij PostNL nog zo’n duizend vacatures open, zegt Becker. Ze maakt zich daarover geen zorgen. “Die vacatures zijn er ook om het natuurlijk verloop van medewerkers in de toekomst op te vangen.”

Verder onder de oranje vlag

Verder zullen 300 andere medewerkers van Sandd – kantoormedewerkers, chauffeurs en sorteerders – vanaf deze week onder de oranje vlag verder werken. Zij kregen niet automatisch een baan aangeboden. De samenwerking die Sandd had met 25 sociale werkplaatsen gaat gewoon door. Daarmee blijven de banen van 500 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt behouden.

Spoelstra staat inmiddels boven de sorteerband voor de brievenbuspakketjes. Zijn enthousiasme over het verwerkingsproces doet de overname – door PostNL steevast een ‘samenvoeging’ genoemd – heel simpel lijken. Maar het had wat voeten in de aarde. Zo zette de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vorig jaar nog een streep door het plan omdat het voor een monopolie op de postmarkt zou zorgen. Volgens de toezichthouder zou de fusie een stijging van 30 tot 40 procent van de kosten voor zakelijke post veroorzaken.

Postzegelprijs steeg ook niet

Staatssecretaris van economische zaken Mona Keijzer zorgde er eind september vorig jaar voor dat de overname toch door kon gaan. Dat deed ze door haar bevoegdheid in de Mededingingswet te gebruiken. Becker ontkent dat PostNL de prijzen enorm omhoog zal gooien. “Dat hebben we met de postzegelprijs ook nooit gedaan”, redeneert ze. De eventuele prijsstijging zal volgens haar gematigd zijn, meer wil zij er niet over kwijt.

De franchisenemers leken het kind van de rekening te worden van de PostNL-overname van Sandd. De ondernemers die jarenlang onder de pet van postbedrijf Sandd bezorgers op pad stuurden, dreigen te moeten sluiten. De Vereniging Franchisenemers van Sandd sleepte Sandd en PostNL daarom eerder deze maand voor de rechter. Inmiddels zijn de partijen wel met elkaar in gesprek.

Lees ook:

Franchisenemers lijken het kind van de rekening te worden van de PostNL-overname van Sandd

Vijf van de negen bezorgbedrijven die voor Sandd werken, moeten na de overname door PostNL waarschijnlijk de deuren sluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden