In het reuzenrad op zoek naar ware liefde, of gewoon wat gezelligheid

Eerste vrijgezellenvrijdag op de kermis van Tilburg trekt honderden singles

REPORTAGE | JORIS BELGERS | TILBURG

Netjes volgens de dresscode: allemaal in het wit. Ze vallen op, gistermiddag, wachtend rond een grote witte ballon in de stationshal van Utrecht Centraal. Dan dirigeren Bas en Lisa van de organisatie het twintigtal vrijgezellen richting de gereedstaande trein. Op naar de kermis van Tilburg. Daar is het vandaag voor het eerst Single Friday, ofwel Vrijgezellenvrijdag.

In de trein vertelt Helene Louw (23) dat ze net terug is van een reis naar Spanje, speciaal georganiseerd voor singles. De Zuid-Afrikaanse is nu drie jaar vrijgezel, werkt vier maanden als au pair in Zeist en is op zoek naar een relatie. Een dagje kermis met vrijgezellen leek haar leuk, hoewel ze ongemakkelijk om zich heen kijkt. "Net zoals op die reis. In het begin had ik ook zoiets van, wat doe ik hier."

Twee stoelen verderop zitten Gerty Schouwman (55) en Angelique Andreoli (47) uit Amersfoort. Schouwman is sinds februari vrijgezel, haar vriendin al wat langer. Ze doen wel vaker mee aan reizen of activiteiten speciaal voor alleenstaanden. Vandaag willen ze er vooral een gezellige dag van maken, met al die vrijgezellen heeft dat 'iets gemeenschappelijks'. Schouwman heeft geen hoge verwachtingen: "Ik heb mijn tandenborstel thuisgelaten, hoor", lacht ze.

Na het succes van de roze maandag voor homo's (dit jaar meer dan 300.000 bezoekers) op de grootste kermis van de Benelux, zijn er dit jaar voor het eerst op de vrijdag tal van activiteiten toegespitst op singles. Speeddaten in het reuzenrad, hartenjagen in restaurant Het Elfde Gebod, en in café Bolle is het vandaag onmogelijk één biertje te bestellen: je moet er een meenemen voor je date.

Rineke van Doorn is initiatiefneemster van deze dag, ze organiseert al jaren vrijgezellenreizen. "Mensen kijken elkaar op straat nauwelijks meer aan. Op mijn reizen merkte ik hoe makkelijk mensen contact kunnen leggen - waarom niet gewoon op straat? Daar wilde ik een speciale dag voor. Welk moment past beter dan deze geweldig gezellige kermis?"

De witte stoet wordt bij het station met glaasjes bubbels en luide muziek ontvangen. Daarna lopen de deelnemers langs de achtbaan, draaimolen en suikerspinkraampjes naar het hart van de kermis. De meesten kijken wat schuchter, en zeggen lage verwachtingen te hebben. Van Doorn herkent het: "Ook een beetje zelfbescherming. Wacht maar, als de avond vordert kruipen ze heus uit hun schulp!"

Een honderdtal in het wit gehulde singles van alle leeftijden verzamelt zich tegen drieën bij het Piusplein, voor de officiële opening van vrijgezellenvrijdag. Aan dat plein nipt Marque van Leeuwen (44) aan zijn glas bier. Alleen. Hij is naar eigen zeggen te lang vrijgezel. "Ik ga straks wel kijken bij dat speeddaten. Maar ik vrees dat het vandaag weer niks wordt." Te kieskeurig? "Ja zeg, het moet niet te makkelijk worden."

Een rijtje mannen staat even later voor het speeddaten bij het reuzenrad. Daar stappen Eva van Os (22, blond stijl haar) en Jeroen Heijkants (29, piekhaar, brilletje) net uit een gondeltje. Hij lacht: "Hartstikke leuk!", terwijl hij om zich heen kijkt wat de twee verder kunnen doen. Zij: "Mwah, wel aardig - maar niet echt mijn type." En ook zij kijkt nog eens om zich heen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden