In het 'pop-up politiebureau' komen de verhalen los

Agent Wilco Berenschot ontmoet Rotterdammers in leegstaande panden. 'Ze spuien gelijk.'

NIELS MARKUS

Een zorginstelling, een islamitische stichting, een leegstaand koophuis en nu een buurtkamer: ze kregen het afgelopen halfjaar allemaal een stoepbord met 'Pop-up politiebureau' voor de deur. Dat is het sein dat Wilco Berenschot, buurtagent in de Rotterdamse wijk het Nieuwe Westen, tijdelijk zijn intrek in het pand heeft genomen.

Berenschot probeert met alles wat hij doet drempels weg te nemen. Hij is de agent met de meeste volgers op Twitter, maar de krullenbol met betrouwbare kop krijgt ook 'analoog' mensen gauw aan het praten.

Dik twee jaar geleden vond hij de 'mobiele wijktafel' uit. Berenschot streek met een tafeltje en twee stoeltjes ergens in de wijk neer om naar de verhalen van bewoners te luisteren. Ook eet hij af en toe zijn lunchpakketje bij mensen thuis. 'Agent bijt hond' noemt hij dat. "Thuis zijn mensen helemaal op hun gemak. Ze spuien gelijk. Zo heb ik zeker vier hennepkwekerijen ontdekt."

Berenschot kwam eind vorig jaar op het idee voor een tijdelijk politiebureau, toen hij op de radio hoorde over pop-upwinkels in leegstaande panden. Hij had al gauw een woning op het oog, en de klussende nieuwe bewoners hadden geen moeite met Berenschot als tijdelijke huisgenoot. Het liep storm, zegt de wijkagent. "In een week tijd kwamen meer dan honderd mensen langs. De klachten varieerden van hondenpoep en gevonden sleutels tot kwekerijen."

Berenschot is inmiddels aan zijn vijfde bureautje toe. In de afgelopen maanden kwam hij ook zware misdaden op het spoor. "Een meisje van dertien vertelde dat ze met een dertienjarige jongen naar bed was geweest. Hij had in zijn koelbloedigheid alles gefilmd en zij stond op het punt ten prooi te vallen aan loverboypraktijken of een groepsverkrachting." Ook kreeg Berenschot twee tips over jihadisten. Een bewoonster kwam een vuurwapen langsbrengen dat ze ooit van haar vader had gekregen. Haar zoons - 'niet zulke lieverdjes' - waren erop aan het azen.

En dan was er de bewoner die vertelde dat hij zijn buurman al heel lang niet meer had gezien. Berenschot: "Ik ging daar vol adrenaline naartoe, ik dacht: die man ligt horizontaal." De agent belde aan, niemand deed open. Via een kelderbox en de achtertuin klom hij het balkon op. "Stond ik ineens oog in oog met een soort Catweazle. Hij was tien jaar niet buiten geweest." Inmiddels gaat het beter met de man, zegt Berenschot, die hem nog regelmatig opzoekt.

In alle straten waar Berenschot tot nu toe oppopte, begonnen de bewoners een WhatsApp-groepje. De gezinnen informeren elkaar over niet-werkende straatverlichting, fietsendieven en overlast die zij zien op straat. "Daardoor zien ze elkaar fysiek soms ook meer. Ik noem het virtuele sociale cohesie."

De kracht van zijn pop-upbureaus is het tijdelijke, zegt de agent. "Na een aantal weken komen de notoire klagers. Als die komen, moet je wegwezen. Die weten de weg naar het politiebureau toch wel te vinden."

Vanaf vandaag is Berenschots pop-upbureau aan de Burgemeester Meineszlaan gesloten. Na de zomer neemt hij zijn tijdelijke intrek in drie basisscholen. De wijkagent broedt alweer op nieuwe initiatieven. Hij denkt aan een YouTube-kanaal om opnames van zijn werkdagen en ontmoetingen op te plaatsen. En hij wil meedoen aan de Hein Roethofprijs, waarmee hij 20.000 euro kan winnen. "Dat geld is voor de wijk." Volgens Berenschot heeft '96 procent of meer' van de bewoners niets met hun buurt. Ze wonen er toevallig. "Maar er is zoveel talent. Als we één procent van die kracht kunnen gebruiken, ziet de wijk er al anders uit."

undefined

Pop-upbureau krijgt navolging

Een buurtagent in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet is in navolging van Wilco Berenschot een pop-uppolitiebureau begonnen. In Blaricum kreeg de VVD een motie aangenomen voor tijdelijke bureaus in die gemeente. En na de zomervakantie komen de acht buurtagenten uit Heerenveen een kijkje nemen bij hun collega in Rotterdam. Eerder doken elders in het land 'mobiele wijktafels' op, ook een initiatief van Berenschot. De buurtagent wil niet alle agenten oproepen zijn voorbeeld te volgen. "Het moet bij je passen. Mijn zestien collega-wijkagenten in de deelgemeente Delfshaven leveren gigantisch goed werk. Allemaal op hun eigen manier." Berenschot ziet zijn pop-upbureau vooral als een extra middel om 'in de haarvaten' van zijn buurt te komen. "Heel veel informatie die ik hoor, is informatie die ik al ken. Dat bevestigt gelukkig dat ik de wijk goed ken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden