Weblog

In het pokerspel rond Cyprus kan Rusland achterover leunen

Het snorretje van Merkel duikt steeds vaker op in de straten op Cyprus.Beeld epa

Wie de gefixeerde blikken ziet, de gebeitelde trekken om de mond, zal het niet verbazen dat juist Vladimir Poetin en Angela Merkel een ijskoud potje blufpoker spelen om Cyprus. De Rus leunt achterover en wacht op de kaart van de Duitse die een klein Europese vlaggetje op de revers draagt.

Dat ze nu ook in Cyprus kleine snorretjes op haar bovenlip tekenen, zal bondskanselier Merkel niet deren. Met betalen of garant staan om banken en landen te redden, win je nu eenmaal de populariteitsprijs niet. Het is een logica waar je gevoel voor moet hebben. Een gevoel dat in Duitsland nauwelijks aanwezig lijkt. En daar kan Merkel haar voordeel mee doen.

Haat
"Zonder Duitse garanties geen reddingsfonds", schreef columnist Hugo Müller-Vogg afgelopen woensdag in Bild. "Toch richten die landen (Griekenland en Cyprus, red) hun kritiek, ja, zelfs openlijke haat, tegen ons Duitsers. Ging dit niet over de toekomst van Europa, dan was er maar een adequate reactie geweest: Ruim je eigen troep maar op."

Achter haar stoïcijnse blik zal Merkel hebben geglimlacht om de woorden van Müller-Vogg. Hoe groter het aantal Hitlersnorretjes in de straten van Nicosia, des te meer sympathie de Duitse kiezer heeft voor Merkels onverzettelijke houding.

Exit Cyprus
Met de steun van haar achterban, zo belangrijk voor Merkels herverkiezing in september, durft de bondskanselier het voortbestaan van Cyprus binnen de eurozone op tafel te leggen. Iets dat, voor zover bekend, nooit eerder is gebeurd. Weggestuurd worden uit de eurozone, het is altijd een taboe geweest. Maar woensdagavond voelden Duitse onderhandelaars zich tijdens een teleconferentie sterk genoeg te dreigen met het ondenkbare.

Het taboe was eerder deze week al doorbroken door de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble. In The Wall Street Journal nam hij het woord 'Cypriotisch exit' niet letterlijk in de mond, maar liet wel doorschemeren dat een gedwongen vertrek zeker een reële optie is. "We zijn veel stabieler geworden in de eurozone. We hebben in alle landen maatregelen genomen om ons te beschermen tegen besmettingseffecten."

Behalve door de steun van het volk, voelen de Duitsers zich ook gesterkt door de reactie van de financiële markten. Of beter: door het uitblijven van een reactie. De normaal nerveuze markt blijft onbewogen onder het dreigende bankroet van het eiland.

De Wall Street Journal stipt ook aan dat de kwestie voor Duitsland een uitgelezen kans is af te rekenen met het door haar zo verfoeide belastingparadijs Cyprus. Het businessmodel van lage belastingen en voordelige regelingen voor rijken is niet langer houdbaar en moet op de schop, zei Schäuble afgelopen dinsdag.

De Russen
Duitsland heeft in het spel om Cyprus wel rekening te houden met een sluwe tegenstander die aan de andere kant van de tafel de kaarten nog tegen de borst houdt. Poetin zit in een zetel, zo wist uitgever en Ruslandkenner Derk Sauer woensdag te melden in Nieuwsuur.

De EU heeft 10 miljard beloofd. Weet Cyprus de overige 6 miljard niet bij elkaar te sprokkelen, dan kan dan Rusland bijspringen. Maar alleen in ruil voor toegang tot de enorme gasvoorraden op Cyprus. De EU betaalt 10 miljard en krijgt niets terwijl Rusland voor 6 miljard de gasvoorraden binnensleept. "Een geweldige deal", vindt Sauer.

Cyprus probeert de miljarden bij elkaar te krijgen zonder een enorme kapitaalvlucht te veroorzaken. De vraag is hoe onvermijdelijk die vlucht is als de banken volgende week open gaan. Het vertrouwen is verdwenen en daarmee is een faillissement van Cyprus nog altijd niet afgewend. Stort het eiland ineen, dan kan Rusland de boel overnemen. Daarmee krijgt het niet alleen toegang tot grondstoffen, maar wint het ook politieke invloed in de eurozone (als Cyprus lid blijft) en de EU. "Voor je het weet is Cyprus een kolonie van Rusland geworden", zei Sauer daarover.

De EU kan dat voorkomen door alsnog door de knieën te gaan en het volledige bedrag van 16 miljard op tafel te leggen. Maar dan zou Europa, of eigenlijk Berlijn, uiterst zwak staan in de onderhandelingen met andere crisislanden als Italië, Spanje en Griekenland. Als het kleine Cyprus Berlijn op de knieën kan dwingen, dan moeten Rome, Madrid en Athene dat toch ook kunnen?

Duitsland kan niet anders dan de poot stijf houden en hopen dat Cyprus zelf de benodigde miljarden vindt zonder de spaarrekeningen af te romen, hopen dat de ECB een manier vindt om een massale kapitaalvlucht te voorkomen. Rusland ondertussen leunt achterover. Om met Derk Sauer te spreken: Ze hebben geen haast, ze hebben het straks voor het uitkiezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden