In het parlement wordt nooit geknokt; daarbuiten bezondigen politici zich wel eens aan fysiek geweld

Het is opvallend dat in deze tijden, waarbij journalisten en lieden die zich journalist noemen, tot in de slaapkamers van politici doordringen, zo weinig rumoer is ontstaan over een handgemeen in de sociëteit van perscentrum Nieuwspoort. Aan de voor de één geliefde en de andere vermaledijde ’nieuwspoortcode’ kan het niet hebben gelegen, omdat de hoofdpersonen er in de openbaarheid melding van hebben gemaakt.

PvdA-Kamerlid Mei Li Vos sloeg 1 april, na afloop van het kamerdebat over Wilders’ anti-Koranfilm ’Fitna’ columnist Peter Middendorp van de gratis krant De Pers in zijn gezicht. In plaats van de mep als een ridder in ontvangst te nemen en als morele winnaar uit de strijd te komen, betaalde Middendorp in zijn emoties haar met gelijke munt terug. „Ik was er althans als de kippen bij om haar terug te slaan. Zo. Pats. Vol in het gezicht’’, schreef Middendorp in zijn column van 2 april. „Er welden dikke tranen in op. Ja, dacht ik, dat krijg je er van.’’

Mei Li Vos dacht redenen te hebben Middendorp een mep te geven. De columnist had meegeholpen in een van zijn columns ’een sappige roddel’ in de wereld te brengen dat het Kamerlid met een collega in een innige omhelzing was aangetroffen in de fractiekamer van het CDA. Hoewel zij en het andere Kamerlid de roddel naar het rijk der fabelen verwezen, is de politicus kansloos als de site GeenStijl er zich mee bemoeit. De Volkskrant maakte er een leuk stukje van, evenals de NOS-site, waardoor de roddel een eigen leven ging leiden. „Als het er eenmaal staat, dan is het eenmaal zo”, schreef Vos verdrietig in haar blog.

Parlementariërs zijn ook maar gewone mensen

Parlementariërs en ministers zijn net gewone mensen en verliezen dus ook wel eens hun beheersing. Regelmatig terugkerende beelden van vechtpartijtjes in de parlementen van Italië, Israël, Taiwan en Japan getuigen daarvan. Toch wordt er in het Nederlandse parlement nooit geknokt, al kon je aan de ijzeren zelfbeheersing van oud-premier Kok zien (hij begon dan venijnig te praten en als een cobra met zijn bovenlichaam te wiegen) dat hij niet ver van het het punt was een Kamerlid Vak K. in te sleuren, het territorium van de ministers in de Tweede Kamer.

Incidenten in de Nederlandse politiek spelen zich buiten de vergaderzaal af. De inkeurige ingenieur Ton Alblas was in 2002 net beëdigd tot LPF-Kamerlid toen hij, overweldigd door de enorme maar ook opdringerige horde van journalisten en camera’s voor het wel en wee van zijn fractie, een fotograaf een kaakslag gaf. Maxime Verhagen, de huidige minister van buitenlandse zaken, herinnerde zich twee jaar geleden dat LPF-fractievoorzitter Harry Wijnschenk hem vertelde bedreigd te zijn geweest door een van zijn fractiegenoten met een pistool. VVD-senator Baas diende in 1966 collega Adam van de Boerenpartij een vuistslag toe, nadat deze hem in de koffiekamer had uitgemaakt voor ’proleet’.

Afstraffing van een rechtse bal

Berucht om zijn neiging tot geweld was de vorig jaar overleden Henk Vredeling, minister van defensie in het kabinet-Den Uyl (1973-1977), Kamerlid en Europarlementariër. In Straatsburg gooide Vredeling een asbak naar het hoofd van de christen-democratische Europarlementariër Jansen van Raaij, ’omdat die rechtse bal een afstraffing verdiende’. De asbak miste doel maar verbrijzelde een spiegel ter waarde van 11.500 euro. Hij corrigeerde in Trouw dat het geen asbak maar een flesje sodawater was. Ook raakte Vredeling bij een nachtelijke escapade slaags met partijgenoot Ed van Thijn. Aanleiding was hun herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, die Van Thijn als kind van joodse ouders in de onderduik meemaakte en hem in zekere zin traumatiseerde. Vredeling had neerbuigend gezegd dat Van Thijn als kind niet veel had meegemaakt in de oorlog. „Collega-Kamerleden die aanwezig waren, moesten ons uit elkaar halen’’, schrijft Van Thijn in zijn te boek gestelde herinneringen.

Mei Li Vos is niet de eerste vrouw die fysiek geweld gebruikte, maar wel de eerste die met haar vuisten zwaaide. Oud-minister Ien Dales sloeg in 1989 journalisten met een handtas toen zij bij de formateur langs ging. Partijgenote Hedy d’Ancona gebruikte een tas om het hoofd te bewerken van ex-fractiegenote in het Europees Parlement Leonie van Bladel. De ruzie ging over de borg van een huurappartement.

Vijf alternatieven voor Koninginnedag:

27 april, verjaardag van kroonprins Willem-Alexander

5 mei, bevrijdingsdag

31 augustus, verjaardag van Wilhelmina

26 juli, acte van Verlatinghe (1581), afzetting van Philips II als koning van Nederland

2 december, Willem I, eerste koning van Nederland (1813)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden