In het oog van de oranjestorm is het windstil

Verslaggevers van Trouw blikken vooruit op de opwindendste, boeiendste of merkwaardigste gebeurtenissen van deze WK-dag. Vandaag: de oranjegekte, en het gebrek daaraan als je als verslaggever het toernooi volgt.

Het was een uurtje rijden van het stadion; in de periferie van Kaapstad vonden collega Henk Hoijtink en ik vier jaar geleden een plek waar we konden overnachten. Anderhalve dag voor de halve finale tegen Uruguay streken we neer in een wat vervallen, oud landhuis. We maalden er niet om - na weken van omzwervingen door Zuid-Afrika waren we blij dat we er opnieuw in waren geslaagd om een slaapplek te vinden.

Natuurlijk sijpelden vanuit Nederland de geluiden door dat de goede prestaties van Oranje voor massale gekte zorgden en vaak werden we ernaar gevraagd. Hoe wij dat dan beleefden, wij voetbalverslaggevers die in het oog van de storm vertoefden? Dan keken we elkaar aan, namen een slok en haalden de schouders op. In het stadion zagen we in oranje gehulde supporters die hartstochtelijk op hun vuvuzela's bliezen. Maar verder? Af en toe spraken we eens een Nederlandse fan, al dan niet met een bos wortelen op het hoofd. En daar bleef het dan bij. In het middelpunt van de storm was het vooral windstil.

Het is een raar mechanisme dat moeilijk uit te leggen is. Terwijl Nederland zich massaal opwarmt voor opnieuw een halve finale - nu in São Paulo tegen Argentinië - krijgen de mannen en vrouwen die verslag van het toernooi doen daar weinig tot niets van mee. Dat op internet massaal kaartjes worden aangeboden van musicals als 'Jersey Boys' en 'Soldaat van Oranje' bijvoorbeeld, omdat de halve finale op het WK voorrang krijgt, dat de Dokkummer Vlaggen Centrale in spanning afwacht of Oranje zich zal plaatsen voor de finale en zelfs al overweegt om personeel terug te roepen als Nederland opnieuw de finale haalt, dat sommige scholen voor één keer een uurtje later beginnen zodat hun leerlingen naar het duel tussen Nederland en Argentinië kunnen kijken - het zal in de Braziliaanse hotels schouderophalend voor kennisgeving worden aangenomen. Als dat soort geluiden het land al bereikt.

In IJsselstein is een gemeenteraadsvergadering uitgesteld en de traditionele vuurwerkshow die de start van de Vierdaagse op zondagavond markeert, is verdaagd: wie weet speelt Oranje die avond de finale van het WK. Als dat gebeurt, komt niemand naar het vuurwerk kijken. En dat terwijl vanuit België signalen doorsijpelen dat de verkoop van vuurwerk aan Nederlanders explodeert: we steken zelf maar wat graag de brand in wat pijlen als Nederland vanavond wint van Argentinië.

In de lange reis langs al die stadions heb je als voetbalreporter echter niet de tijd om bij de impact van het toernooi in eigen land stil te staan. Dan gelden, zeker tegen het einde van het toernooi, andere wetten: haal je je volgende vliegtuig, krijg je al je verhalen op tijd in Nederland?

Als ex-sportverslaggever is die wereld nu ver weg en is er eindelijk tijd om me onder te dompelen in een oranje roes. Vreemde, maar mooie ervaring na al die jaren.

Vandaag

22.00 uur:

Halve finale Nederland - Argentinië

(São Paulo)

Verslag Oranje in de krant, of niet

Voor de redactie is het vanavond extra spannend. Als Nederland - Argentinië binnen negentig minuten wordt beslist, kunnen we de afloop in de gehele oplage meenemen. Bij verlenging en eventueel strafschoppen lukt dat alleen in een latere editie.

Abonnees van Trouw, die het verslag niet krijgen, kunnen dit op twee manieren toch lezen. Tablet-lezers kunnen ruim voor het ontbijt rekenen op een geactualiseerde versie. Abonnees hebben gratis toegang, maar moeten wel eerst een app downloaden en het abonneenummer invullen. Tegelijkertijd is het verhaal terug te lezen op de site van Trouw, www.trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden