In het onderwijs is visie nodig in plaats van geld

PvdA-leider Job Cohen wil meer geld voor het onderwijs, zei hij onlangs op de manifestatie ’Een nieuw jaar, een ander Nederland’. De PvdA bespeelt die toverfluit altijd als ze in de oppositie zit.

Het is goed om te herinneren aan de afgelopen jaren waarin de PvdA aan de macht was. Wat heeft onderwijsminister Plasterk toen gedaan aan de doorgeschoten schaalvergroting met funeste effecten zoals verkwisting van middelen, de teloorgang van de brugklas, de oprukkende selectie en groeiende aansluitingsproblemen? Wat heeft deze minister gedaan aan de minpositie van het vmbo, aan het kwaliteitsverlies van beroepsopleidingen? Hij was veel in beeld, maar helaas buiten elk beleidsbeeld. De PvdA heeft het laten lopen, het was non-beleid.

Voor beter onderwijs heb je niet opnieuw een zak geld nodig. Jaarlijks onderzoek van de Algemene Onderwijsbond toont aan dat scholen voldoende eigen middelen voor verbetering hebben. Zolang echter de graaicultuur en verkwisting aan de top regeren, weet je allerminst waaraan je lumpsum besteed wordt. Minder zichtbaar maar niet minder erg is de verspilling van projectgelden. Honderden miljoenen zijn in het beroepsonderwijs gepompt, zonder of met averechts resultaat.

Zwakke scholen worden geen betere scholen door meer geld, wel door strakkere begeleiding van een professionele schoolleider. Het onderwijs zal sterk aan kwaliteit winnen als we de schaalvergroting terugdringen naar kleinere, zelfstandige scholen. En voor het vmbo is te hopen dat er eindelijk eens een echte koppeling komt met de basisberoepsopleiding van het mbo: voor elke sector een school voor beroepsonderwijs.

Het onderwijs kan veel beter. Maar dat vereist visie. Hard roepen om meer geld voor onderwijs lijkt meer op het ronselen van stemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden