Faunapassage

In het Naardermeer kunnen dieren voortaan veilig het spoor oversteken

Faunapassage tussen dwarsliggers van het spoor door natuurgebied Naardermeer. Beeld Movares, Peter Bontan
Faunapassage tussen dwarsliggers van het spoor door natuurgebied Naardermeer.Beeld Movares, Peter Bontan

Het was een gokje, maar ze werken: doorsteekjes, pal onder rails die dieren de kans geven levend een druk bereden spoor over te steken. Ze zijn in augustus geplaatst in het baanvak Naarden-Bussum. Dat stukje moest afgelopen zomer toch op de schop om de vlotte doorgang op die lijn te verbeteren. Betonnen dwarsliggers zijn op een twee plaatsen vervangen door holle stalen profielen, waar dieren doorheen kunnen.

Met bewegingscamera’s is vastgelegd dat dieren de veilige onderdoorgang hebben ontdekt: op beelden van de provincie Noord-Holland schuifelen een ringslang, een wezel en een marter door de tunneltjes. Scheelt de provincie een smak geld, want bij de aanleg was plechtig aan spoorwegbaas ProRail beloofd dat de constructies voor rekening van Noord-Holland weer zouden worden uitgegraven als het experiment – dat twee jaar duurt – zou mislukken.

In natuurgebied Naardermeer is het spoor tussen Naarden en Weesp altijd een onneembare hindernis geweest voor kleine dieren. Noord-Holland trok dit jaar 17 miljoen uit voor negen faunapassages, grote en kleine. Het leefgebied voor otters, heikikkers en ringslangen is door de ingrepen behoorlijk vergroot.

Ringslag in faunapassage Naardermeer. Beeld Provincie Noord-Holland
Ringslag in faunapassage Naardermeer.Beeld Provincie Noord-Holland

De dwarsliggerpassages zijn bedacht door advies- en ingenieursbureau Movares in Utrecht. De stenen die normaal gesproken tussen de bielzen liggen, zijn ­tussen de profielen uitgegraven, waardoor dieren direct onder de rails door kunnen kruipen. Een rooster over het looppaadje voorkomt dat passerende treinen lichtere dieren meezuigen. De tunneltjes liggen in de openlucht en laten dus licht door. Bekend is dat veel dieren niet van donkere wildpassages houden. De open dwarsliggers kunnen in beginsel in een nacht bij normaal spooronderhoud worden aangebracht.

Lees ook:

Hoe het Naardermeer is ‘ontsnipperd’ met ‘faunapassages’

Het Naardermeer is ‘ontsnipperd’. Dat is ecologenjargon voor: dieren kunnen nu vrij in en uit het natuurgebied. Mede dankzij nieuwe, holle spoorbielzen onder de rails.

Een eekhoorn en een boommarter samen in een faunapassage? Dat kan zomaar niet goed aflopen

Jelle Reumer: Wie ooit met de auto over de A12 ­tussen Utrecht en Arnhem heeft gereden, heeft ze waarschijnlijk wel eens gezien: vreemde dikke ­kabels die als scheepstrossen twee verkeersportalen aan de wegberm verankeren. ­Onlangs zag ik deze megascheerlijnen ook in de buurt van Hilversum, ogenschijnlijk aangebracht om aldaar het portaal over de recentelijk verbrede A27 tegen wegwaaien te behoeden. Wat een vreemde constructie, denk je dan.

De bevrijding van het Naardermeer

Het oudste gebied van Natuurmonumenten dreigt verstikt te raken tussen woonkernen en snelwegen. Een enorme faunapassage onder de weg door moet het Naardermeer redden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden