In het land van de wolven (1)

We trokken naar het land van de wolf.

Het was kort voor Kerst, en na uren van Autobahn bereikten we de afslag.

Het land van de wolf was niet ver van de Duits-Poolse grens, kort voor Görlitz. Oberlausitz heette de land-streek hier. Meerdere roedels trokken hier door bos en veld, profiteurs van de Duitse eenwording, want sindsdien zijn ze ook beschermd in wat eens de DDR was.

Die bescherming is nodig ook, want in Duitsland wachten minstens driehonderdduizend dubbelloops jachtgeweren. Vanaf de Autobahn was het al te zien: overal Hochsitze in het landschap, in velden en langs bosranden.

Een land van schutters. En fanatieke ook. Dit schoot de Duitse jager volgens de 'Deutsche Jagdschutzverband' - de jachtvereniging - in 2011: een miljoen reeën, een half miljoen wilde zwijnen, eenden en vossen, driehonderdduizend hazen, tweehonderdvijftigduizend konijnen, tweehonderdduizend fazanten, honderdduizend damherten, zestigduizend wasberen, vijftienduizend wasbeerhonden, twaalfduizend fretten, vijfenveertigduizend steenmarters, vijfduizend boommarters. De dierenbeschermingsorganisatie Peta rekent er nog driehonderdduizend loslopende katten en dertigduizend honden bij.

En één wolf.

Luigi, noemden ze hem. Een 71-jarige jager, die hem in het halfduister aanzag voor een wilde hond, legde hem in april neer in het Westerwald, in het noorden van Rijnland-Palts, waar ze al 120 jaar geen wolf meer hadden gezien.

De Frankfurter Allgemeine die ik onderweg bij een Raststätte kocht, wijdde een bijna twee pagina's lang artikel aan hem.

Luigi was ruim een jaar eerder in Hessen aangereden door een automobiliste die het voorval bij de politie rapporteerde. Men nam haar aanvankelijk niet erg serieus. Tot een week later een ander automobilist met zijn mobiele telefoon een foto maakte van een dier dat over een parkeerplaats strompelde - het leek op een gewonde wolf. Nu werden de haren onderzocht die op de grill van de auto van de vrouw waren achtergebleven. DNA-onderzoek wees uit dat het om een wolf ging die afkomstig moest zijn van een populatie in het Alpine grensgebied van Frankrijk, Zwitserland en Italië. Vandaar Luigi.

Ruim een jaar werd Luigi niet meer gezien, tot hij opdook voor de loop van het jachtgeweer van de oude jager, die naar eigen zeggen eigenlijk nooit iets had getroffen dat bewoog en ook nu tamelijk lukraak had geschoten op een verwilderde herdershond. Hoe kon hij weten dat het om een wolf ging?

Een rechter veroordeelde hem niettemin tot een boete van 2500 euro. Daartegen ging de jager in hoger beroep. Volgens zijn verdediger was nog helemaal niet uitgemaakt dat het hier om een wolf ging; er zijn veel kruisingen tussen honden en wolven. De zaak dient nog.

Wij hadden niets om mee te schieten meegenomen. Alleen twee jonge tienermeisjes, die we in nood volgens de regels van het troikalied van drs. P zouden offeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden