In het kort...

„Wij respecteren de uitslag die democratisch tot stand is gekomen, maar het moddergooien naar een bepaalde groep levert geen bijdrage aan een harmonieuze samenleving.” Zo reageerde woordvoerder Driss El Boujoufi van de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties Nederland gisteravond op de forse winst voor de PVV. „Iedereen heeft de vrijheid te kiezen voor de PVV, maar onze zorg is dat deze partij groepen tegen elkaar opzet”, aldus El Boujoufi. Hij is bang dat een grotere PVV dat nog nadrukkelijker gaat doen in de Tweede Kamer. „De moslims zijn een niet te verwaarlozen groep in Nederland. Je kunt ze niet negeren. Ik hoop dat de PVV-stemmers dat ook inzien.”

In diverse gemeenten raakten de stembussen in de loop van de dag overvol. De Kiesraad adviseerde eerst de biljetten flink aan te stampen en vervolgens te kijken of er in de buurt of in een naburige gemeente nog stembussen waren. Dat in elkaar proppen van de formulieren was nog niet zo simpel. De bussen moesten verzegeld blijven, dus moest dat door de gleuf gebeuren. Bij eerdere verkiezingen deed zich dit probleem niet voor. Dat komt onder meer omdat de biljetten groter waren dan de vorige keer. Er moesten meer namen op de kieslijsten staan, aldus de woordvoerster van de Kiesraad.

De uitslagen van gemeenten lieten lang op zich wachten. Het tellen duurde langer dan bij de raadsverkiezingen in maart, toen ook met het rode potlood werd geteld. Extra complicatie was gisteravond dat er grotere lijsten waren met meer partijen en kandidaten. Twee uur na het sluiten van de stemlokalen waren de resultaten van slechts vijf gemeenten binnen.

De SP is de grootste partij geworden in Boxmeer, de woonplaats van de nieuwe fractieleider Emile Roemer. De socialisten haalden in de Brabantse plaats 33,7 procent van de stemmen, veel meer dan tijdens de Kamerverkiezingen in 2006.

Tubbergen was in 2006 hét bolwerk van het CDA. Daar haalden de christen-democraten met 66,6 procent de hoogste score. Gisteren moest het CDA meer dan 20 procent inleveren en kwam uit op 43,4 procent. Schrale troost is dat de partij wel de grootste blijft in deze Overijsselse gemeente.

De SGP is de grootste geworden in Staphorst met bijna 30 procent. In 2006 moest de SGP het CDA nog iets voorlaten. Als tweede eindigde het CDA (ruim 20 procent), gevolgd door de ChristenUnie (17 procent). Opmerkelijk is de winst van de PVV: met 9,2 procent ruim drie keer zoveel als de 2,5 procent in 2006.

Amsterdam kwam om 23.48 uur als eerste grote stad met de uitslag. De PvdA had duidelijk het voordeel van de burgemeesterbonus van Job Cohen en kwam als grootste uit de bus met 35,2 procent van de stemmen. Dat was ruim vijf procent meer dan in 2006.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden