In het kort: de duurzame winnaar, de mannelijke oerbehoefte en het seksisme

Willem Ferwerda, winnaar van de Duurzame 100 2016. Beeld Lars van den Brink
Willem Ferwerda, winnaar van de Duurzame 100 2016.Beeld Lars van den Brink

In dit artikel praten we u bij over het nieuws van de ochtend van 10 oktober.

Redactie

Duurzame doener Willem Ferwerda is de nummer één van Nederland

Ecosystemen in crisis herstellen: die ambitieuze taak heeft ecoloog Willem Ferwerda zichzelf ten doel gesteld. De natuur, bodem en landbouw herstellen in grote, onleefbaar geworden gebieden. De jury van Trouw's Duurzame 100 vindt dat zo bewonderenswaardig dat ze hem bovenaan de lijst plaatsten en daarmee is Ferwerda de man die het afgelopen jaar het meest heeft betekend voor duurzaamheid in Nederland.

Gisterenavond, op de Dag van de Duurzaamheid, werden de laatste 25 namen van de Duurzame 100 bekend gemaakt. Vandaag leest u in de speciale bijlage alles over onze duurzame medelanders en wat u moet doen om zelf op die lijst terecht te komen.

Waarom mannen graag een lekker potje matten in de natuur

"De mannelijke behoefte om te vechten is tamelijk constant." Volgens criminoloog Frank van Gemert van de Vrije Universiteit bestaat er bij een mannelijke onderstroom behoefte aan barbaars gedrag dat niet perse met hooliganisme te maken heeft. Om aan die barbaarse behoefte te voldoen spreken groepen mannen steeds vaker af in de vrije natuur om elkaar eens flink te lijf te gaan.

'Bij de poes grijpen'

Seksueel geweld tegen vrouwen is een probleem 'van epidemische omvang' zegt hoogleraar Renée Römkens. Moeten we mannen hun 'kleedkamergezwets' maar niet kwalijk nemen? Volgens Römkes is het bagatelliseren van seksisme een vorm van wegkijken die we niet meer moeten tolereren. "Er rust een plicht op de overheid om seksueel geweld te voorkomen."

'Weg met de dure huurwoningen!'

Volgens minister Stef Blok hebben woningcorporaties nog altijd te veel dure huurwoningen in hun bezit. Verkoop die panden en bouw van de opbrengst goedkope sociale huurwoningen, luidt de oproep van de minister.

null Beeld Tom Janssen
Beeld Tom Janssen

Superkort nieuws

1) Veel doden door hepatitis zijn te voorkomen, blijkt uit onderzoek. Dat is opmerkelijk want er zijn uitstekende behandelmogelijkheden voor hepatitis B en C.
2) BP gaat toch niet naar olie boren in het gebied voor de zuidkust van Australië. De oliemaatschappij denkt dat oliewinning in de Grote Australische Bocht in de toekomst niet 'concurrerend' zal zijn.
3) Het herinvoeren van de basisbeurs is waarschijnlijk een proefballonnetje van het CDA, denkt onderwijsredacteur Petra Vissers
4) Voorzitter van Bouwend Nederland, Maxim Verhagen wil dat de regels voor het krijgen van een hypotheek soepeler worden. 'Onnodig veel mensen krijgen geen hypotheek'.

Wat doen we vandaag

-Had Angela Merkels 'Wir schaffen das' echt een aanzuigende werking? De Duitse krant Die Zeit concludeert dat dit niet het geval was.

-Wel of geen museum voor Schindler? Tsjechië worstelt met die vraag. Was Schindler in de Tweede Wereldoorlog een held of toch een nazi die zijn straatje probeerde schoon te vegen?

-De Minions promoten de meeste ongezonde etenswaren. Hoe groot is het effect van dit soort marketing op kinderen?

undefined

null Beeld Pieter Geenen
Beeld Pieter Geenen
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden