In het koopgekke Veere gloort weer hoop

VEERE - Veere heeft weer hoop. Die hoop betreft een verlengd verblijf van het debuutjaar in de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal. Na de Zeeuwse twist met Kloetinge (4-1) is de lucht op Walcheren voor de voetballiefhebber blauwer, het gras groener en de klei minder zompig. Veere was dan ook sinds 21 september niet meer aan de goede kant van de score gebleven.

PETER WILSCHUT

Veere is dit jaar vrijwel vanuit het niets in de hoofdklasse beland. Als dorpscluppie - tien teams spelen in competitieverband, het historische maar vergrijsde dorp telt 1500 inwoners en A-jeugd is er zelfs onvoldoende voor een volledig team - veroverden de Zeeuwen vorig seizoen een periodetitel. Eclatante winst in het beslissingsduel met DVS'33 (6-0) deed het sprookje in vervulling gaan. Een sprookje, omdat Veere al enkele jaren gericht heeft gewerkt aan toetreding tot het keurkorps van zaterdagclubs. In 1991 kwam de club nog uit in de vierde klasse. Nadien is het met behulp van een sponsorgroep snel bergopwaarts gegaan. En Veere heeft de ambitie om een vaste waarde te worden in de zaterdagtop. Bij het debuut zei voorzitter Hermsen van de sponsorgroep zelfs: “Nu de top is bereikt, dient deze positie gehandhaafd te worden en in de toekomst moet gestreefd worden naar het kampioenschap in de hoofdklasse.”

De wetenschap dat Veere zo'n positie nooit op eigen kracht kan invullen, heeft de populariteit van de club niet vergroot. Veere is koopgek, zo weten de naburen. Veere is als club en als dorp bovendien zo klein dat vanuit het gemeentebestuur tot voor kort serieus is aangedrongen op een fusie met het ook onder Veere vallende Serooskerke. Die club kwam tot vier jaar geleden zelf in de zaterdagtop uit, maar zakte inmiddels terug naar de staart van de tweede klasse. In Veerse termen is Serooskerke een club die anders in het leven staat. Zes kilometer verderop moet men niets hebben van een grote sponsorgroep: het traditioneel verenigingsleven wordt er gekoesterd. Terwijl Veere meer hecht aan aanzien en grandeur. Wel kijkt de hoofdklasser-zonder-jeugd met warme interesse naar de aanwas van Serooskerke. Zodanig, dat men op dat front samenwerking zou wensen. Zelfs de vorming van één jeugdafdeling is denkbaar, maar 'Seroos' ziet daar geen enkel heil in.

Het Veers perspectief werd dit seizoen al snel lijfsbehoud ondanks een sterke start met zes punten uit drie duels. Daarna werd niet meer gewonnen. Na bijna een half jaar gebeurde dat zaterdag wel. Voor rust hapte Veere echter nog naar adem, maar Kloetinge haalde uit zes kansen geen rendement. De thuisclub stelde er een omstreden, maar knappe goal van Eikenhout tegenover (1-0).

Na de pauze deed Kloetinge nog even een serieuze poging tot overleven. Toen het succes niet snel kwam, zakte de club diep weg. Veere liep uit naar 4-0 (Gladdines, Eikenhout, eigen goal Pattiasina) maar liet nog vijf kansen onbenut.

Kloetinge kwam via Dinar op de valreep nog terug tot 4-1, maar dat kon de mineur niet verdrijven. Trainer Diederik Hiensch, die in november Paul Telussa opvolgde en sindsdien tien punten aan het saldo van twee toevoegde, had het over een “heel pijnlijke” nederlaag.

Zaterdag wacht het kwakkelende en tot naaste concurrent verworden Quick Boys. Geen Zeeuw heeft het intussen op een gevecht waarbij Veere en Kloetinge onderin bivakkeren en de westerse clubs kunnen toezien. “Als de situatie erom vraagt, zal er handjeklap gespeeld worden. Ook Noordwijk en Katwijk willen een instituut als Quick Boys niet kwijt.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden