In het hoofd van Acht Mei zit een nieuwe fase

DEN HAAG - Voorzitter Henk Baars van de vernieuwingsgezinde rk Acht Meibeweging (AMB) wil een sterke katholieke lekenbeweging waar de bisschoppen niet meer omheen kunnen.

Hoe die beweging eruit moet gaan zien, weet hij nog niet, zei hij zaterdag tijdens een bijeenkomst van de AMB in de Haagse Schilderswijk, ,,maar de ideeën zitten in mijn hoofd.''

Dat de AMB, die volgens Baars honderd groepen en organisaties van katholieke signatuur vertegenwoordigt, bij de vorming van de beoogde lekenbeweging het voortouw zal nemen, is 'niet ondenkbaar'.

Een sterke lekenbeweging die niet te negeren valt en waarnaar wordt geluisterd, moet voorkomen dat de samenleving de mening van de Nederlandse bisschoppenconferentie als die van de hele rooms-katholieke kerk beschouwt.

Baars nam het huidige euthanasiedebat als voorbeeld. ,,De bisschoppen wekken de indruk dat alle katholieken hetzelfde over de nieuwe euthanasiewet denken als zij. In werkelijkheid bestaan er tegengestelde opvattingen.''

Baars is vanaf de oprichting in 1985 bij de AMB betrokken. De communicatie tussen vooruitstrevende katholieke groepen als de AMB en de behoudender bisschoppenconferentie loopt al jaren stroef.

Volgens Baars staat een 'nieuwe fase' in het bestaan van de AMB op het punt van uitbreken. ,,Ik voel het.''

Kenmerkend voor deze nieuwe fase moet onder meer de 'herformulering van wat katholiek is' zijn. Baars zelf kon deze nieuwe definitie nog niet geven. ,,Het heeft te maken met gevoel, met sfeer,'' zei hij onder verwijzing naar een KRO-slogan.

De multiculturele en multireligieuze samenleving, thema van de AMB-bijeenkomst zaterdag, is een ander kenmerk van de nieuwe fase.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden