In het hele land nog goed ijs

In het oosten van het land is het prachtig schaatsen. Door bewolking en hogere temperaturen heeft het westen van het land een mindere dag, maar de nachtvorst houdt voorlopig aan.

Twee schaatstochten op natuurijs zijn woensdag afgelast door zwakke plekken in het ijs: toertocht Kleine Zeetje vanuit Spakenburg en een tocht rond Steenwijk. Het ijs in Spakenburg bleek woensdagochtend op twee plaatsen te zwak. De organisatie hoopt dat eind deze week alsnog een tocht gereden kan worden.

Op de route van de Blokzijlermerentocht is het ijs niet meer betrouwbaar, zeggen de politie en de organisatie van de tocht. De grote plassen hebben nog mooi ijs, maar op de grachten en vaarten is de bovenste laag compleet stukgereden, door de vele honderden deelnemers. Een aantal mensen is door het ijs gezakt en hulpdiensten moesten gewonden behandelen. Mensen die zich nog op het ijs bevinden worden dringend verzocht om zo snel mogelijk van het ijs af te gaan en de aanwijzingen van officials en politie op te volgen.

Noord-Holland en Zuid-Holland kregen woensdagmorgen sneeuw en temperaturen boven nul, maar op de sloten bij Monnickendam en Broek in Waterland was het nog goed schaatsen. De toplaag is een beetje zacht geworden, meldt een liefhebber. Maar door de vrieskou van de afgelopen nacht is het ijs nog dik genoeg. Ook in Kortenhoef gaat de toertocht van donderdag door, ondanks de sneeuw. „Daar hebben we machines voor,” zegt een enthousiaste ijsmeester. „Het ijs in de hele polder, op plassen en slootjes, wordt schoongeveegd.”

De molenviergangtocht bij Aarlanderveen ging woensdag al van start, maar de inschrijving stopte vroegtijdig. Volgens de politie was de belangstelling zo groot dat er een verkeerschaos ontstond op de wegen naar de startplaats. Bovendien zorgen de vele kluunplekken voor gevaarlijke situaties op de provinciale weg.

In grote delen van Brabant, Gelderland en Overijssel is de temperatuur woensdagmiddag nog beneden nul. De ijsclub Weert, een van de zuidelijkst gelegen schaatsverenigingen, kan geen toertocht organiseren op de Noordervaart, volgens Rijkswaterstaat moet het water daar nog stromen richting De Peel. Op de Banen bij Nederweert, in beheer bij het Limburgs landschap en op natuurplas de IJzeren man wordt echter wel volop geschaatst. In deze buurt heeft het dinsdagnacht zestien graden gevroren.

Ook in Gelderland barst het van de prachtige schaatsplekken, de vijver bij Jachthuis Sint Hubertus in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, bijvoorbeeld. Ook op het Veluwemeer bij Noordeinde kan geschaatst worden, het water is daar maar 40 centimeter diep. En in natuurgebied De Blauwe Kamer tussen Wageningen en Rhenen is de natuurijsbaan opengegaan.

Op www.knsb.nl staan alle toertochten die worden gehouden. Als een tocht onder auspiciën van de KNSB doorgaat, is er de garantie dat er zo veilig mogelijk kan worden geschaatst en dat de route en het ijs voortdurend worden gecontroleerd.

Voor het meest actuele weerbericht kunt u

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden