Reportage

In het Franse Vernon snappen ze de boosheid van de ‘gele hesjes’ wel

“Overal heb je extremisten bij de gilets jaunes die de zaak de radicale kant op willen jagen”, zegt parlementslid Claire O’ Petit.Beeld Kleis Jager

De Champs-Elysées in Parijs kleurt zaterdag opnieuw geel. In het Franse Vernon is niet iedereen gerust op een goede afloop. ‘Het wordt een grote troep, dat zul je zien.’ 

Het parlementslid Claire O’ Petit veegt de glassplinters op tafel aan de kant. De ramen van het kantoortje in haar kiesdistrict in het Normandische plaatsje Vernon, ten westen van Parijs, werden een dag eerder onder handen genomen door een in het zwart geklede man met een sloophamer. De bakker heeft alles gezien.

“Het was geen geel hesje”, zegt O’ Petit (69), die voor de partij van president Macron, La République en Marche (LaREM), in de Assemblée Nationale in Parijs zit. “Dit was iemand uit rechts-extreme hoek. Overal heb je extremisten bij de gilets jaunes die de zaak de radicale kant op willen jagen.”

De acties van de gele hesjes gingen, extreem-rechtse infiltratie of niet, vaak gepaard met intimidatie en bedreigingen. Vooral politici van haar partij en journalisten – liegende lakeien van de macht volgens veel gele hesjes – waren het slachtoffer. Vrijdag werden zelfs de leden bedreigd van een delegatie van gele hesjes die premier Édouard Philippe zou ontmoeten. 

Uitbarsting

In een poging de dialoog aan te gaan, belegde O’ Petit deze week een bijeenkomst met zes gele hesjes. “Dat ging uitstekend. Maar we hebben eerst een lijst gemaakt van punten waarover te praten valt. Ik bedoel: over de groene taks op brandstof kunnen we het hebben, maar niet over afzettingsprocedure tegen Macron of de ontbinding van de Assemblée.”

De onvrede van het Frankrijk dat moeilijk rondkomt is tot een uitbarsting gekomen. O’ Petit voelt de woede de laatste tijd stijgen. Gewone mensen staan te weinig op de radar van haar eigen regering, beaamt zij. Niet alleen de impact van de groene taks werd onderschat, ook de gevolgen van de verlaging van de maximumsnelheid op B-wegen naar 80 km per uur zag men over het hoofd. 

“Vernon is redelijk welvarend, maar dat geldt niet voor veel dorpen in de buurt. Daar waren mensen woest, niet omdat ze hard willen rijden maar vanwege de angst voor boetes en het verlies van punten op je rijbewijs. Voor Philippe was dit echt alleen maar een veiligheidskwestie. Ik heb het hem gezegd, maar hij wilde niet luisteren.”

Een ingegooid raam.Beeld Kleis Jager

Uitkering

Jérôme Legendre, uitbater van Le Café de Vernon een paar deuren verderop, is geen fan van O’ Petit. “Ze is van LaREM, dus ook verantwoordelijk voor het beleid dat ons uitperst. Dan lok je dingen zoals met die ruiten uit.” Het café van Legendre (42) is de vergaderplek van de lokale gilets jaunes. Maar hij zal er niet bij zijn op de Champs-Elysées. “Dan loop ik een dag inkomen mis en ik hou al bijna niets over. Ik heb net een uitkering aangevraagd, het gaat zo niet langer.”

Julian Fabre (34) en Guillaume Lebrun (39) die aan de bar zitten gaan wel. Fabre, die in de bediening van een restaurant werkt, is ‘tegen de politiek en tegen het kapitalisme’. Financieel redt hij het wel met 1800 euro per maand, maar dat is omdat hij geen geen huur betaalt omdat zijn werkgever voor onderdak zorgt. “Maar ik denk dat we andere leiders nodig hebben, zo’n Macron is een pion van grote belangen, weg ermee.”

Lebrun is minder links dan zijn camarade, zegt hij. Maar ook hij vindt dat ‘het systeem’ niet eerlijk is. De 1300 euro netto die hij als jongerenwerker verdient, zijn elke vijftiende van de maand al op. “Ik heb 1200 euro aan vaste lasten, ook omdat ik gescheiden ben en kinderalimentatie voor mijn dochter betaal.”

De tv meldt dat de gele hesjes volgens minister van binnenlandse zaken Castaner geen massabeweging vormen. “Hij zal het wel merken”, reageert Fabre. “Ik ga niet om te rellen, maar het wordt een grote troep, dat zul je zien. Er zijn heel erg veel mensen heel erg kwaad.”

Lees ook:

Franse politie zet traangas in tijdens nieuwe betoging van ‘gele hesjes’

De Franse oproerpolitie heeft  vandaag in Parijs traangas afgevuurd en een waterwerper ingezet tijdens een nieuwe betoging van zogenoemde ‘Gilets Jaunes’, demonstranten in gele hesjes.

‘Gele hesjes’ inspireren ook Nederlandse demonstranten

Protestacties van burgers in gele hesjes liepen vrijdag uit de hand in Brussel. Zaterdag gaan groepen in Nijmegen en Den Haag de straat op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden