In het dierenpark van Emmen staat dierenwelzijn voorop, maar het ooohh-gevoel ontbreekt

Dit jongetje stapte over de lage afrastering en naderde de giraffe op een meter. Beeld reyer boxem
Dit jongetje stapte over de lage afrastering en naderde de giraffe op een meter.Beeld reyer boxem

In het dierenpark in Emmen, dat vorige week gered werd door de gemeente, is het soms even speuren naar de beesten. Maar als het gaat om dierenwelzijn staat het park aan de top.

Karin de Mik

Op de heuvel met gras en grote rotsblokken rolt de leeuwin zich genoeglijk op haar rug. Ze strekt zich uit, met haar kop achterover. Een van haar twee jongen kruipt tegen haar aan. Zaterdagmiddag waren de welpjes in dierenpark Wildlands Adventure Zoo in Emmen voor de eerste keer te zien. Op deze zonnige dag slaan heel wat bezoekers het tafereel gade.

Tegenvaller

Onder hen Wendy Overmeer en haar partner Guido Jonge met hun twee kinderen uit Pijnacker. Wat ze van Wildlands vindt? “Om heel eerlijk te zijn, valt het een beetje tegen. Er zijn niet heel veel dieren te zien. Maar misschien zijn we Blijdorp of Beekse Bergen gewend”, zegt Overmeer. Jonge: “De ruime opzet spreekt ons aan, maar ik heb nog geen ooohh-gevoel”.

Na een enerverende week, waarin het noodlijdende dierenpark door de gemeente werd gered, is het deze dag gezellig druk. Veel jonge gezinnen. Veel kinderwagens. Jarno Heijnis uit Assendelft is met zijn vrouw en kinderen een dagje naar het noorden gereden. “Mijn eerste indruk is dat het park ruim opgezet, open en schoon is.” Wel had ook hij verwacht meer dieren te zien. “Maar wat ik zie, is mooi.”

Dierenwelzijn

In Wildlands hebben dieren de ruimte. “Ze leven zo dicht mogelijk bij de natuur”, stelt Lisette de Ruigh van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. “Ze kunnen zich terugtrekken en schuilen. Qua dierenwelzijn is Emmen top of the bill.” De consequentie is dat bezoekers af en toe de tijd moeten nemen om een dier te spotten. Die tijd gunt niet iedereen zich.

De bezoekersaantallen van Wildlands (geopend in 2016) namen gestaag af. In het openingsjaar waren dat er nog 1,3 miljoen, in 2018 855.000. In 2017 leed het park een verlies van 1,8 miljoen, vorig jaar was dat zelfs 8 miljoen. Om een faillissement te voorkomen besloot de gemeenteraad van Emmen ruim 18 miljoen aan leningen over te nemen. In totaal staat de gemeente garant voor ruim 80 miljoen euro.

Egbert Veenstra wacht samen met zijn vrouw buiten voor het flatgebouw naast het dierenpark in zijn rolstoel op de taxi. Hij snapt wel dat de gemeente het park te hulp schoot. “Veel geld? Omgerekend per inwoner is dat maar 2 euro per maand.” Voor een belevenispark met diverse attracties, vindt hij het niet gek. Maar het mag wel geschikter worden gemaakt voor mensen met een handicap, vindt hij.

Attractiepark

Voorganger Noorderdierenpark werd in 1935 op familiegrond midden in Emmen opgericht door Willem Oosting. Zijn dochter Aleid en haar man Jaap namen het in 1970 over. De markante Aleid Rensen was met welpen en andere pasgeboren dieren geregeld te gast bij Willem Duys’ tv-programma ‘Voor de vuist weg’. Het bracht haar en het park landelijke bekendheid. In 1997 trok het Emmer dierenpark 1,7 miljoen bezoekers. Maar ook het Noorderdierenpark had wat bezoekersaantallen zijn beste tijd gehad, en Wildlands, met zijn combinatie van attractiepark en dierentuin, had daar juist het antwoord op moeten zijn.

Jenny Fidom, die met haar rollator over het plein voor Wildlands wandelt, bezocht het oude dierenpark regelmatig. “Daar deed je een stap en zag je allemaal beesten.” Met haar kleinkinderen ging ze vorig jaar naar Wildlands. “Die vonden het er mooi. Ze zijn vooral dol op de Tweestrijd, een soort dubbele achtbaan.”

De combinatie van attractiepark en dierentuin vindt bezoeker Yme Braaksma uit het Friese Ferwert juist geen goede zet. “Nu doe je twee dingen half.” De natuurlijke omgeving van de dieren vindt hij een pluspunt. “Dieren moeten dier kunnen zijn. Dat kunnen ze hier en dat je ze dan soms niet direct ziet, is niet erg.”

Entreeprijs

Wel volop te zien zijn pelsrobben die loom op een steen zonnen, sporenschildpadden die bewegingloos in het zand zitten en prairiehonden die in het zand op stukjes wortel zitten te knabbelen.

Andrea Stelpstra uit Veendam kijkt ernaar met man en kinderen. Zij vinden Wildlands leuker dan het oude park. “Kijk eens hoe dicht we bij de diertjes kunnen. Magnifiek,” vindt ze. Wel vindt ze de entreeprijs hoog. “Als gezin zouden we 150 euro kwijt zijn. Nu zijn we hier met een kortingsactie, we betalen de helft. Dus prijzen omlaag, dan komen wij vaker. En anderen ook, denk ik.”

Lees ook:

De burgemeester van Emmen is nu ook de baas van de dierentuin

Het staat vast niet in zijn taakomschrijving, maar burgemeester Eric van Oosterhout is na een moeizame raadsvergadering zo’n beetje de directeur van het dierenpark in Emmen geworden.

Gemeenschapsgeld aanwenden voor een Formule 1-race in Zandvoort kan nooit de bedoeling zijn

Is het redden van een dierentuin of het binnenhalen van een Formule 1-race wel een overheidstaak?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden