In het diep verdeelde Thailand is de spanning weer te snijden

bomaanslagen | Binnen 24 uur ontploften in Thaise plaatsen veertien bommen. Wie erachter zitten is onduidelijk, of er een verband is met de net aangenomen en omstreden grondwet ook.

Met de 84ste verjaardag van koningin Sirikit Kitiyakara had het gisteren een feestelijke dag in Thailand moeten zijn. Maar die feestvreugde werd overschaduwd door zeker veertien bommen die binnen 24 uur in verschillende Thaise plaatsen afgingen. Met die aanslagen, die onder meer plaatsvonden in badplaats Hua Hin en op vakantie-eiland Phuket, is de spanning in het politiek diep verdeelde Thailand weer helemaal terug.

Slechts enkele dagen nadat een omstreden grondwet via een referendum werd aangenomen, wordt de militaire junta nu opnieuw geconfronteerd met een vooralsnog onduidelijke dader die er volgens premier Prayuth Chan-ocha op uit is 'chaos en verwarring' te creëren. Iets soortgelijks gebeurde een jaar geleden, toen twintig mensen omkwamen bij een bomaanslag in Bangkok. Doordat nog geen van de aanslagen is opgeëist, is het de vraag wie er achter het geweld zit en wat de daders ermee proberen te bereiken. Dat de bommen het werk zijn van een internationale terreurgroep is volgens de autoriteiten in ieder geval uitgesloten.

Volgens experts doen de aanslagen denken aan het geweld in het zuiden van Thailand. Daar vechten islamitische separatisten al sinds 2004 voor een lang geleden beloofde onafhankelijkheid. Bij deze strijd, die al zeker 6500 levens eiste, vinden geregeld bomaanslagen plaats. De junta beloofde het conflict te beëindigen, maar is daar nog niet in geslaagd. De separatisten beperkten zich tot nu toe tot geweld in de zuidelijkste provincies.

Hoewel de politie gisteren uitsloot dat separatisten met de aanslagen te maken hebben, is het volgens Kan Yuenyong nog veel te vroeg om dergelijke conclusies te trekken. "De manier waarop deze bommen afgingen, doet wel degelijk denken aan het geweld in Zuid-Thailand", zegt de politiek analist van denktank Siam Intelligence Unit uit Bangkok. "En met de spanningen in het zuiden, kun je niet uitsluiten dat het kan leiden tot dit soort aanslagen."

Spanningen zijn er ook tussen de zogenoemde roodhemden en het militaire bewind. De roodhemden zijn aanhangers van de door het leger afgezette premiers Thaksin en Yinguck Shinawatra. Onder de roodhemden, die voornamelijk in het noorden en oosten van Thailand wonen, heerst onvrede over het bestuur van de junta en de macht van de elite. De Thaksin-aanhangers leidden de afgelopen tien jaar verscheidene massademonstraties. Die liepen soms uit op geweld.

In aanloop naar het referendum van afgelopen zondag keerden de roodhemden zich tegen de nieuwe grondwet. Die zou volgens hen ondemocratisch zijn en de macht van de militairen versterken. Of de aanslagen en het goedkeuren van de grondwet met elkaar verbonden zijn, is onduidelijk. "Wie er ook achter dit geweld zit, het is het gevolg van wat er echt in onze samenleving aan de hand is", zegt Kan Yuenyong. Volgens de analist moet de diepe verdeeldheid in het land worden opgelost. Nu leidt die tot grote onvrede en politieke spanningen. Een open dialoog daarover is door het militaire bewind niet toegestaan. "De junta zal nu proberen de controle terug te krijgen en de rust terug te brengen, maar de echte problemen worden genegeerd."

'het Uitgaansgebied is zo goed als leeg'

Theo van der Schaaf (68) woont al zes jaar in de kustplaats Hua Hin waar zowel donderdagnacht als vrijdagochtend bommen afgingen. Daarbij kwamen zeker vier mensen om het leven en vielen dertig gewonden, onder wie vier Nederlanders. Een 23-jarige vrouw zou nog in het ziekenhuis liggen.

Hua Hin ligt niet ver van Bangkok en trekt vooral in een lang feestweekeinde veel Thai uit de hoofdstad die er een vakantiewoning hebben. "Maar zij hebben vandaag, op de verjaardag van koningin Sirikit, tevens Moederdag, rechtsomkeert gemaakt", aldus de Nederlander."Ik loop nu door het zo goed als lege uitgaansgebied Bintabath, waar bijna alle restaurants en bars dicht zijn."

Hua Hin heeft ruim 120.000 inwoners onder wie een grote groep buitenlanders, maar het maakt normaliter een dorpse, gemoedelijke indruk. Gisterochtend was er een bommelding bij het zomerpaleis van de koning. Donderdagavond kwam een straatverkoopster om. De vele Thai die haar kenden zijn verdrietig en verbijsterd, aldus Van der Schaaf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden