In het Delftse stemhok geeft zorg de doorslag

De overheveling van taken naar gemeenten geeft veel kopzorg. Toch is er licht optimisme over de kansen voor een participatiesamenleving.

Zijn de raadsverkiezingen extra spannend nu gemeenten veel nieuwe taken krijgen? Trouw volgt Delft op de voet. Het lokale gevecht gaat er alleen over de zorg.

"Het is moeilijk uit te vinden waar de politieke partijen hier in Delft precies voor staan." Dus twijfelt de 82-jarige A. Leema, die voor een kop koffie is neergestreken in winkelcentrum De Hoven, nog welk cirkeltje hij woensdag rood maakt.

Zeker is wel dat 'de zorg' bij hem de doorslag geeft in het stemhok. Want gaat dat wel goed komen met deze nieuwe taak van de gemeente als ze niet genoeg centen krijgen van het Rijk? "Verzorgingshuizen gaan dicht en in de thuiszorg sturen ze zoveel mensen weg. Toegegeven, de zorg was te groots opgezet. Maar je kunt niet ineens stoppen. ZeIf ben ik nog goed ter been, maar er zijn zoveel anderen afhankelijk van."

Leema's zorgen raken precies aan het verkiezingsthema dat veel kiezers bezighoudt en dus het lokale politieke debat domineert. Ook in Delft staat de langdurige zorg met stip op 1. Alle twaalf strijdende partijen - zelfs studentenpartij Stip - hebben het onderwerp prominent in het verkiezingsprogramma staan. De overige nieuwe taken van gemeenten, de jeugdzorg en werk, zijn mondjesmaat en meestal via de landelijke kopstukken op posters aanwezig. En dat lijkt nauwelijks af te wijken van campagnes in andere gemeenten.

Naast wensen voor meer ruimte voor de fiets, bloot recreëren, lagere gemeentebelastingen, vernieuwing van een brug en kunstgrasvelden gaat het lokaal politiek wapengekletter vooral over de zorg: het openhouden van bejaardenoorden, dagbesteding, voorzieningen in de buurt en de kwaliteit van de thuiszorg. De regionale zorgreus (3.400 medewerkers, 2.400 vrijwilligers) Pieter van Foreest heeft aangekondigd alle verzorgingshuizen in Delft te sluiten. Voor twee instellingen geldt sinds oktober al een opnamestop. En dat is een doorn in het oog van de SP.

Tot vijf keer toe zijn er met SP-steun demonstraties geweest tegen 'de afbraak van de zorg' , waarin de 'volgzame houding' van het gemeentebestuur werd gekraakt. Ook de Delftse Ouderen Partij Dop, de enige nieuwkomer bij deze verkiezingen, heeft er een speerpunt van gemaakt. CDA-lijsttrekker Milène Junius, noemt de hervormingen op het gebied van zorg die op ons afkomen 'de grootste uitdaging'. En hoewel het PvdA-wethouder Raimond de Prez een forse sneer opleverde toen hij in een verkiezingsdebat over bezuinigingen verwees naar het Binnenhof - "we hebben kennelijk geen wethouder van zorg" -- krijgt het college (een coalitie van D66, PvdA, GroenLinks, CDA en Stip) brede steun voor vernieuwingen op sociaal gebied.

Bij de laatste gemeenteraadsvergadering stemde alleen de SP tegen de kadernota 'Innovatie sociaal domein'. Een motie van PvdA, CDA en D66 om nieuwe zorgalternatieven te ontwikkelen, zoals een zorghotel, werd aangenomen. De sociale teams, aanspreekpunt voor Delftenaren met veel en complexe problemen, kregen het fiat van de oude raad inclusief SP.

De overheveling van de taken naar gemeenten geeft veel kopzorg, mede door 'zwalkende' nationale politiek, klinkt het kritisch in Delft, zelfs bij de achterban van regeringspartij PvdA en kabinetsgedoger D66. Toch is er licht optimisme over de kansen voor een participatiesamenleving.

Kiezer Leema ziet ook dingen beter gaan. "Vroeger moest je eerst aan buren worden voorgesteld. Nu is het contact informeler en kijken mensen meer naar elkaar om."

De Delftse burgers zijn actiever en proberen met eigen initiatieven wat vaker invloed uit te oefenen dan in andere gemeenten. Althans dat is de indruk van de negentien gemeenteraadsleden - de helft van de totale raad - die hebben meegedaan aan een landelijk onderzoek van Trouw.

69 procent van de deelnemende Delftse volksvertegenwoordigers zien in meer of mindere mate eigen kracht bij de inwoners. Landelijk is dat 50 procent. Bijna driekwart meent dat burgerinitiatieven de besluitvorming versterken.

Dat wijst in de Prinsenstad op een licht optimisme over de kansen voor een participatiesamenleving waarin burgers meer zelf kunnen en moeten doen in hun buurt.

Meer dan een kwart (26 procent) vindt wel dat de gemeente niet van burgers mag verlangen dat ze allerlei overheidstaken overnemen.

Delft: Meer vertrouwen in eigen kracht van burgers

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden